Jest lepsza od szczawiowej. Wiosną robię zupę od Wachowicz. Nie zgadniesz, co jest głównym składnikiem

Wiosną chętniej sięgamy po lekkie posiłki. Wiele osób częściej stawia na zupy, które są nie tylko smaczne, ale także nie sprawiają, że czujemy się pełni i przejedzeni. Ten przepis od Ewy Wachowicz jest świetną alternatywą dla tradycyjnych zup.

Najpopularniejszymi wiosennymi zupami są szczawiowa, jarzynowa i botwinka, ale zamiast stawiać na klasykę, warto trochę poeksperymentować. Z pomocą przychodzi znana prezenterka i kucharka Ewa Wachowicz. Zupa cytrynowa z jej przepisu to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad, a z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jaką zupę można zrobić wiosną? Zapomnij o szczawiowej. Jest lepsza alternatywa

Historia tego dania sięga XVIII wieku. Zupa cytrynowa to bogactwo witamin, dlatego dawniej przygotowywano "cytrynowe polewki" dla chorych, ale z biegiem lat przerodziły się one w pełnoprawną potrawę. Istnieją dwa warianty tej zupy — można przygotować ją na bazie bulionu mięsnego, ale także można ją zrobić w wersji postnej. Podawana jest z ryżem lub kaszą, a dodatek śmietany sprawia, że jest aksamitna i delikatna w smaku.

Zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa Candice Bell / Shutterstock

Do przygotowania zupy cytrynowej potrzebujemy:

  • udko z kurczaka,
  • cytrynę,
  • marchew,
  • pietruszkę,
  • selera,
  • cebulę,
  • liścia laurowego,
  • szklankę śmietany (najlepiej 18%),
  • 2 żółtka,
  • kiszonego ogórka.

Jak się gotuje zupę cytrynową? Jest prosta w przygotowaniu i smakuje obłędnie

Przygotowanie zupy cytrynowej jest bardzo proste. Wystarczy podgrzać 1,5 litra wody w garnku, a następnie wrzucić udko z kurczaka. Po 10-15 minutach dodajemy pokrojone warzywa, zarumienioną na ruszcie cebulę oraz liścia laurowego. Po 20 minutach od zagotowania wyjmujemy udko, obieramy i kroimy na drobno, a następnie wkładamy do bulionu. Wyciskamy sok z cytryny i łączymy go z 2 żółtkami i śmietaną, a potem dodajemy do zupy, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dorzucamy pokrojonego ogórka. To wszystko! Zupę możemy podać z ryżem lub kaszą perłową. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: