Najpopularniejszymi wiosennymi zupami są szczawiowa, jarzynowa i botwinka, ale zamiast stawiać na klasykę, warto trochę poeksperymentować. Z pomocą przychodzi znana prezenterka i kucharka Ewa Wachowicz. Zupa cytrynowa z jej przepisu to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad, a z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Historia tego dania sięga XVIII wieku. Zupa cytrynowa to bogactwo witamin, dlatego dawniej przygotowywano "cytrynowe polewki" dla chorych, ale z biegiem lat przerodziły się one w pełnoprawną potrawę. Istnieją dwa warianty tej zupy — można przygotować ją na bazie bulionu mięsnego, ale także można ją zrobić w wersji postnej. Podawana jest z ryżem lub kaszą, a dodatek śmietany sprawia, że jest aksamitna i delikatna w smaku.
Do przygotowania zupy cytrynowej potrzebujemy:
Przygotowanie zupy cytrynowej jest bardzo proste. Wystarczy podgrzać 1,5 litra wody w garnku, a następnie wrzucić udko z kurczaka. Po 10-15 minutach dodajemy pokrojone warzywa, zarumienioną na ruszcie cebulę oraz liścia laurowego. Po 20 minutach od zagotowania wyjmujemy udko, obieramy i kroimy na drobno, a następnie wkładamy do bulionu. Wyciskamy sok z cytryny i łączymy go z 2 żółtkami i śmietaną, a potem dodajemy do zupy, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dorzucamy pokrojonego ogórka. To wszystko! Zupę możemy podać z ryżem lub kaszą perłową. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.