Tylko zasada czwórek sprawia, że kluski śląskie są smaczne. Od lat ją stosuję i nigdy nie zawodzi

Kluski śląskie można zjeść w wielu restauracjach, ale tylko zrobione własnoręcznie mogą być najsmaczniejsze. Jeśli dalej nie znalazłeś idealnego przepisu na to danie, to zapisz naszą propozycję. Zasada czwórek gwarantuje, że kluski będą delikatne i elastyczne.

Kluski śląskie to pyszna polska potrawa, którą z pewnością każdy z nas zna. To również kultowe danie, które nie tylko wyróżnia się smakiem, ale też wyglądem. Można je rozróżnić przede wszystkim po charakterystycznym głębieniu, które znajduje się na środku. To właśnie tam, jeśli postanawiamy je oblać, zbiera się sos lub przysmażona cebulka.

Zobacz wideo Chałwowe zdolne kluseczki

Aby potrawa ta mogła cieszyć nas nie tylko wyglądem, ale też smakiem należy wykonać ją w odpowiedni sposób. Ile gospodyń tyle i technik, jednak dziś przedstawimy taką, która sprawia, że kluski będą sprężyste i delikatne. Jest to metoda czwórek. Oznacza to, że masę dzieli się na 4 równe części, a na miejscu jednej, mamy umieścić mąkę ziemniaczaną.

Przepis na kluski śląskie

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • ok. 140 g mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki, aby mogły szybciej się ugotować. Umieść je w garnku z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przestudzone kartofle przeciśnij przez praskę. Możesz zrobić to dwukrotnie, aby upewnić się, że nie będą mieć w sobie grudek.
  3. Z masy ziemniaczanej uformuj kulką, którą podziel na 4 równe części.
  4. Jedną część odsuń na bok i na jej miejsce wsyp tyle mąki ile było ziemniaków w odjętym kawałku. Następnie dołóż zabrane kartofle, wbij jajko i wsyp sól. Całość dokładnie ugniataj do uzyskania jednolitej masy.
  5. Z tak przygotowanego ciasta odrywaj niewielkie kawałki i za pomocą dłoni formuj z nich kulki. Każdy kawałek delikatnie spłaszcz i zrób w nim dziurkę.
  6. Do większego garnka wlej wodę, wsyp pół łyżeczki soli i zagotuj. Do wrzącego płynu wrzucaj partiami kluseczki. Gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj z sosem lub przysmażoną cebulką.
Więcej o: