-
Haps
-
Jak przygotować
- Kuzynka podała mi recepturę na deser, który znika od razu po zrobieniu. Obłędnie miękki
Kuzynka podała mi recepturę na deser, który znika od razu po zrobieniu. Obłędnie miękki
Niektóre desery, nieważne jak często będziemy je robić i tak nigdy nam się nie znudzą. Ja tak mam właśnie w tym przypadku. Zawszy gdy je robię nie potrafię się od nich oderwać i po zrobieniu już szykuję drugą porcję.
Niektórym słodkościom trudno jest się oprzeć, a ta ma szczególne miejsce w moim sercu. Robiłam je jak jeszcze chodziłam do szkoły, a przepis dostałam od kuzynki mamy. Zawsze zachwycały smakiem, a ich zapach rozchodził się na pół bloku. Po dziś dzień, gdy je robię, to robią wielkie wrażenie.
Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak
Mowa o muffinach, o ciekawym wnętrzu. Połączenie jabłek i marchewek zawsze przypadało mi do gustu, a w tym przepisie jest naprawdę strzałem w dziesiątkę. Dodatek imbiru i cynamonu tylko dodaje im charakteru, który urzeka każdego, kto ich próbuje.
Przepis na muffiny jabłkowo-marchewkowe
Składniki
- 2 marchewki,
- 2 jabłka,
- 400 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru w proszku,
- odrobina soli,
- 3 jajka,
- 180 ml oleju,
- 4 łyżki orzechów,
- pół tabliczki białej czekolady.
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesiej mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do takiej mieszanki wsyp również szczyptę soli, cukier puder, imbir w proszku, a także cynamon, delikatnie zamieszaj.
- Marchewki i jabłka obierz, z owoców wydrąż gniazda nasienne. Oba składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miseczki wbij jajka i delikatnie je roztrzep, następnie dodaj olej i wymieszaj. Orzechy drobno posiekaj.
- Do suchych składników wrzuć starte owoce i warzywa i wlej mieszankę oleju z jajkami. Wsyp również orzechy i całość wymieszaj do połączenia.
- Tak przygotowaną masę przełóż do połowy wysokości foremek do pieczenia. Foremki przełóż na blaszkę i włóż je do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 30 minut.
- W tym czasie przygotuj polewę. Białą czekoladę podziel na mniejsze kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Gdy muffiny się wypieką, możesz je nią polać. Odstaw je do lekkiego ostudzenia i podawaj. Smacznego!