Kuzynka podała mi recepturę na deser, który znika od razu po zrobieniu. Obłędnie miękki

Niektóre desery, nieważne jak często będziemy je robić i tak nigdy nam się nie znudzą. Ja tak mam właśnie w tym przypadku. Zawszy gdy je robię nie potrafię się od nich oderwać i po zrobieniu już szykuję drugą porcję.

Niektórym słodkościom trudno jest się oprzeć, a ta ma szczególne miejsce w moim sercu. Robiłam je jak jeszcze chodziłam do szkoły, a przepis dostałam od kuzynki mamy. Zawsze zachwycały smakiem, a ich zapach rozchodził się na pół bloku. Po dziś dzień, gdy je robię, to robią wielkie wrażenie.

Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak

Mowa o muffinach, o ciekawym wnętrzu. Połączenie jabłek i marchewek zawsze przypadało mi do gustu, a w tym przepisie jest naprawdę strzałem w dziesiątkę. Dodatek imbiru i cynamonu tylko dodaje im charakteru, który urzeka każdego, kto ich próbuje.

Przepis na muffiny jabłkowo-marchewkowe

Składniki

  • 2 marchewki,
  • 2 jabłka,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru w proszku,
  • odrobina soli,
  • 3 jajka,
  • 180 ml oleju,
  • 4 łyżki orzechów,
  • pół tabliczki białej czekolady.

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do takiej mieszanki wsyp również szczyptę soli, cukier puder, imbir w proszku, a także cynamon, delikatnie zamieszaj.
  2. Marchewki i jabłka obierz, z owoców wydrąż gniazda nasienne. Oba składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miseczki wbij jajka i delikatnie je roztrzep, następnie dodaj olej i wymieszaj. Orzechy drobno posiekaj.
  3. Do suchych składników wrzuć starte owoce i warzywa i wlej mieszankę oleju z jajkami. Wsyp również orzechy i całość wymieszaj do połączenia.
  4. Tak przygotowaną masę przełóż do połowy wysokości foremek do pieczenia. Foremki przełóż na blaszkę i włóż je do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 30 minut.
  5. W tym czasie przygotuj polewę. Białą czekoladę podziel na mniejsze kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Gdy muffiny się wypieką, możesz je nią polać. Odstaw je do lekkiego ostudzenia i podawaj. Smacznego!
Więcej o: