-
Haps
-
Jak przygotować
- Chrupiące i słodkie, a lepszych nie ma w cukierni. Zrobisz je szybciej niż sernik i szarlotkę
Chrupiące i słodkie, a lepszych nie ma w cukierni. Zrobisz je szybciej niż sernik i szarlotkę
Chyba każdy z nas ma smaki, które kojarzą mu się z dzieciństwem i latami beztroski. Moim smakiem są właśnie te rurki, które wypełnione są po brzegi słodkim kremem. Mama robiła je zawsze samodzielnie, nigdy nie kupowała ich w cukierni i wolałam zajadać się nimi bardziej niż sernikiem lub karpatką.
Rurki z kremem to nie dla każdego codzienny deser. Niektórzy jedzą je od święta, a robią raz na ruski rok. W moim domu nie było tygodnia, w którym by się ich nie robiło, a przepis znam na pamięć. Kiedyś robiliśmy je z domowego ciasta, teraz jednak postanawiamy przygotować je gotowych składników. Dzięki temu wykonuje się je znacznie szybciej i oczywiście szybciej można cieszyć się ich smakiem.
Zobacz wideo Rurki z kremem
Do zrobienia ekspresowych rurek z kremem potrzebujesz ciasta francuskiego, a także składników, które są potrzebne na krem. Zrobisz go ze słodkiej śmietanki, która ubita na sztywną pianę i połączona z innymi produktami tworzy smaczne wypełnienie kruchego ciasta. Takie rurki możesz podawać na co dzień, do porannej kawy lub herbaty.
Przepis na rurki z kremem
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- jajko,
- 500 ml śmietanki 36%,
- 2 łyżki drobnego cukru,
- ekstrakt waniliowy,
- olej słonecznikowy, cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i pozostaw na 30 minut do uzyskania temperatury pokojowej. Dzięki temu nie pęknie podczas rozkładania.
- Po tym czasie rozłóż je na blaszce lub czystym blacie. Pokrój na paseczki o grubości około 6 cm.
- Z folii aluminiowej zrób niewielkie tuby, które następnie posmaruj olejem rzepakowym.
- Zrobione tuby owiń pociętymi paskami z ciasta francuskiego tworząc rurki.
- Tak przygotowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku.
- W tym czasie przygotuj krem. Śmietankę wlej do miseczki, dodaj 5 kropli ekstraktu waniliowego oraz cukier. Całość ubij na sztywno za pomocą miksera. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i umieść w lodówce.
- Wypieczone ciasto wyjmij z piekarnika i usuń z niego aluminiowe tuby. Pozostaw do przestygnięcia.
- Rurki wypełnij masą śmietankową i posyp cukrem pudrem. Podawaj po wcześniejszym schłodzeniu.