Faszerowane pieczarki na grilla albo do piekarnika. Ser się rozpłynie, a ty razem z nim

Co na grilla zaskoczy gości majówkowych? Oczywiście nie zaszkodzi pójść w świętą trójkę grilla, a chodzi o kiełbasę, karkówkę i dla miłośników - kaszankę. Jednak każdy to doskonale zna, a zawsze fajnie postawić na coś pysznego i zarazem nietuzinkowego. Jak zrobić pieczarki na grilla? Liczy się wnętrze - będzie się rozpływać i kusić kremowością.

Pieczarki faszerowane to idealna opcja na grilla, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś naprawdę wyjątkowym, lub w gronie swoich bliskich są osoby, które nie jedzą mięsa lub najzwyczajniej znudziły im się smaczne, acz nieco nudnawe kiełbaski. Oczywiście pieczarki faszerowane możesz zrobić na kilka sposobów, dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą przekąskę z grilla, która ma kremowy, rozpływający się środek.

Zobacz wideo Ten makaron smakuje wakacjami - musisz spróbować!

Jakich pieczarek użyć? Najlepiej tych dużych. Jeśli w twoim ulubionym warzywniaku lub pobliskim markecie są pieczarki portobello - to bierz śmiało, sprawdzą się perfekcyjnie. A co z nadzieniem? To serek i spółka, czyli ser topiony z dodatkami. Nie może zabraknąć odrobiny czosnku i przypraw. Przyda się także coś na ostro. 

Faszerowane pieczarki na grilla i nie tylko. Kremowy środek śni się po nocach

Składniki:

  • 6 pieczarek portobello lub zwykłych, większych pieczarek 
  • 200 g serka topionego o smaku ziołowym, 
  • 3 małe ząbki czosnku, 
  • odrobina masła, 
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryczki, 
  • starty na drobnych tarkach ser żółty

Faszerowane pieczarki - jak je zrobić?

  1. Z pieczarek oderwij ogonki, oczyść je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. Wnętrze pieczarek lekko osól i dodaj niewielką szczyptę pieprzu. Następnie zajmij się farszem. Na płaskiej łyżce masła podsmaż starte trzony pieczarek i kiedy odparuje z nich woda, dodaj  serek topiony. Na wolnym ogniu duś, aż serek stanie się kremowy. 
  3. Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj czosnek oraz odrobinę ostrej papryczki i ewentualnie trochę soli. Możesz dodać posiekaną pietruszkę, jeśli masz ochotę. Całość dokładnie wymieszaj. 
  4. Następnie włóż porcje farszu do kapeluszy pieczarek i na wierzch zetrzyj trochę żółtego sera startego na tarce. 
  5. Przed położeniem na grillowym ruszcie, lekko nasmaruj pieczarki roztopionym masłem lub odrobiną oliwy. Grilluj, aż ser z wierzchu całkowicie się rozpuści.

Takie pieczarki są po prostu przepyszne. Jeśli chcesz, do farszu możesz dodać podsmażoną razem z pieczarkami paprykę, tylko pamiętaj, że warto ją drobno pokroić. Wówczas możesz użyć serka topionego smaku paprykowym. Takie pieczarki możesz także upiec w piekarniku. Wówczas nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz przez ok. 7-10 minut, aż ser z wierzchu się rozpuści lub nawet lekko zezłoci. 

Więcej o: