Marynowanie mięsa to nic innego, jak działanie mające na celu poprawę walorów smakowych i nadanie kawałkowi mięsa kruchości i delikatności. Do marynowania mięsa używamy najczęściej olejów roślinnych, jogurtu naturalnego, musztardy, miodu, soku z cytryny, sosu sojowego oraz mieszanki ulubionych przypraw. W składzie marynaty do mięs powinny znaleźć się kwasy, które wpływają na rozluźnienie tkanek i zatrzymanie w nich wody. Marynowanie mięsa to metoda, którą warto znać i stosować w kuchni.
Ile powinno trwać marynowanie mięsa? Jak długo poszczególne rodzaje mięsa powinny być poddane działaniu marynaty? Długość marynowania mięsa jest uzależniona m.in. od wielkości kawałka mięsa, które chcemy zamarynować, a także od tego, jakiego rodzaju obróbkę termiczną planujemy wykonać na mięsie.
W wielu przepisach kulinarnych można znaleźć poradę, aby marynować mięso co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc, bo dzięki temu składniki marynaty lepiej wnikną lepiej w mięso. Z drugiej strony nie powinno się przesadzać. Czasem zdarza się, że zbyt długie marynowanie mięsa w kwaśnej marynacie przynosi skutek odwrotny do zamierzonego i po obróbce termicznej mięso robi się twarde i gumowate.
Czy istnieją sposoby na szybsze zamarynowanie mięsa? Jeżeli chcemy zamarynować duży kawałek mięsa, musimy liczyć się z tym, że będzie on potrzebował sporo czasu, aby marynata miała szansę wniknąć w jego głąb. Aby przyspieszyć ten proces, można np. pociąć mięso na mniejsze kawałki lub je naciąć. Im mniejszy kawałek, tym krótszy czas marynowania. Niewielkie kawałki mięsa mogą być marynowane nawet kilkanaście minut przed obróbką termiczną. Zakłada się, że minimalny czas marynowania powinien wynosić nie mniej niż 30 minut.
Ile powinno trwać marynowanie mięsa przed wędzeniem, a ile przed grillem? Jeżeli chcemy grillować niewielkie kawałki kurczaka, to wystarczy, że zanurzymy je w marynacie na około pół godziny przed. Należy jednak zwrócić uwagę na to, aby mięso było dokładnie zanurzone w marynacie i w razie potrzeby - obrócić je kilka razy. Jeżeli na wieczornego grilla planujemy podać pałki z kurczaka, to wystarczy zamarynować je rano, bez konieczności trzymania mięsa w marynacie przez całą noc. Marynowanie mięsa do wędzenia trwa dużo dłużej: mięso powinno zostać zamoczone w marynacie już na pięć, a nawet siedem dni przed wędzeniem.
Na początek wybierz mięso do marynowania - cokolwiek lubisz: steki, kawałki kurczaka, żeberka lub kiełbaski. Następnie przygotuj marynatę (podany przez nas przepis pozwoli ci zrobić marynatę, która wystarczy na około 500-700 gramów mięsa). Składniki, których potrzebujesz, to:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce. Umieść mięso na grilla w płaskim naczyniu i zalej je marynatą. Pamiętaj, aby dokładnie pokryć nią całe mięso.
W dalszej kolejności włóż mięso do lodówki i - w zależności od jego rodzaju - pozostaw na odpowiedni czas do zamarynowania. Kiedy mięso będzie gotowe do wyjęcia z marynaty, odsącz nadmiar płynu i grilluj je tak jak lubisz.
Wiemy już, że długie marynowanie mięsa nie jest koniecznością i zależy głównie od wielkości mięsa i sposobu jego późniejszej obróbki termicznej. Przygotowując najlepszą marynatę do mięsa, warto uwzględnić w niej składniki, które będą pasowały do danego rodzaju mięsa. I tak:
Do marynowania najlepiej nadaje się mięso świeże. Marynowanie mięsa mrożonego także jest możliwe, ale po tę metodę warto sięgnąć jedynie w sytuacji, gdy nie mamy dostępu do mięsa świeżego. Mięso po odmrożeniu jest bardzo wodniste. W związku z tym decydując się na marynowanie mrożonego mięsa, lepiej unikać smażenia (możemy doprowadzić do tego, że mięso będzie się dusiło, zamiast smażyć) i wybrać inną metodę obróbki, np. pieczenie.