Pałki z kurczaka z patelni. Dzięki nietypowej marynacie wyjdą lepsze niż pieczone

Pałki z kurczaka zazwyczaj kojarzą się nam z niedzielnym obiadem. Najczęściej po prostu obsypujemy mięso przyprawami i pieczemy w piekarniku i, mimo że ten sposób jest już sprawdzony, czasem mięso wychodzi suche. Dziś mamy dla was przepis na smażone pałki z kurczaka - będą delikatne, soczyste i otulone chrupiącą skórką, a wszystko za sprawą marynaty, o której chyba już gdzieś słyszeliście.

Więcej przepisów na obiady dla całej rodziny znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pałki z kurczaka z patelni to bardzo smaczny sposób na obiad dla całej rodziny, kiedy jesteście fanami kurczaka, ale ten pieczony nieco się już przejadł. Sekretem smaku tego dania jest sposób smażenia oraz marynata z mleka i cebuli - taka jak do kotletów schabowych Magdy Gessler. Wielu pewnie się zdziwi, że mleko potrafi odmienić smak kurczaka, ale zapewniam, że pałki przygotowane w ten sposób biją na głowę pałki z piekarnika. Zapraszamy do przepisu, który na pewno na stałe zagości w waszych domach.

Pałki z kurczaka smażone na patelni - przepis

Potrzebne składniki:

  • 7-8 pałek z kurczaka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • sól, pieprz, słodka papryka, curry
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • olej

Pałki z kurczaka z patelni - sposób wykonania:

  1. Do sporej miski wlej mleko, dodaj musztardę, sól, pieprz oraz posiekaną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Pałki z kurczaka osusz ręcznikiem papierowym i umieść w marynacie. Następnie miskę z marynatą i kurczakiem owiń szczelnie folią do żywności i umieść na kilka godzin w lodówce. Możesz zostawić kurczaka także na całą noc.
  2. Kiedy mięso z kurczaka się już zamarynuje, wyjmij je z marynaty, zdejmij cebulę oraz czosnek i pozostaw, by odciekło z nadmiaru płynu. Nie osuszaj jednak kurczaka.
  3. Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę, dodaj płaską łyżkę słodkiej papryki oraz płaską łyżkę curry. Każdą pałkę dokładnie obtocz w panierce.
  4. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej olej (ok. 1-1,5 cm) i na dużym ogniu smaż pałki z każdej strony, aż się zarumienią. Następnie zmniejsz moc palnika i smaż pałki pod przykryciem po 15 minut z każdej strony. 
  5. Gotowe pałki połóż na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Takie pałki są cudownie delikatne w środku, z zewnątrz otulone chrupiącą skórką. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis na pałki z kurczaka z patelni. Rodzina będzie zachwycona, a ty wcale się nie napracujesz. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.