Po co się marynuje? I co to właściwie znaczy - "marynowanie"? Marynowanie to sposób konserwacji żywności, przede wszystkim mięsa, grzybów, warzyw i owoców. Do marynowania wykorzystuje się przeważnie oliwę, ocet i przyprawy (np. ziele angielskie, liście laurowe), ale często także miód, jogurt i musztardę. Często marynowane jest także mięso, które ma być poddane obróbce termicznej.
Marynowanie kojarzy się z długotrwałym procesem. Jak można je przyspieszyć? W przepisach na smakowite dania obiadowe często pojawiają się porady, aby przygotować marynatę odpowiednio wcześniej i zostawić w niej mięso na kilka godzin lub nawet całą noc. Nie zawsze jednak mamy na to czas. Nie należy jednak mimo wszystko rezygnować z marynowania, bo nawet krótkotrwałe "leżakowanie" mięsa w marynacie podniesie walory smakowe potrawy i sprawi, że będzie bardziej aromatyczna i wyrazista. Sprawdzi się to zwłaszcza przy niewielkich kawałkach mięsa, które wystarczy zamarynować zaledwie na 30 minut przed smażeniem lub pieczeniem.
Jak długo powinno trwać marynowanie kurczaka na grilla? Marynowanie podkręca smak mięsa i sprawia, że staje się ono bardziej kruche. Jeżeli planujemy grilla, to możemy zawczasu pomyśleć o marynacie do mięsa i przygotować ją odpowiednio wcześniej. Kurczaka możemy zamarynować na kilka godzin przed grillowaniem (nie dłużej jednak niż 12 godzin). Jeżeli planujemy grilla wieczorem, wystarczy, że pałki z kurczaka zamarynujemy rano.
Poniżej propozycja marynaty do pałek z kurczaka w wersji pikantnej. Na ok. 1 kg pałek z kurczaka przygotuj marynatę z następujących składników:
Do marynowania mięsa można użyć różnorodnych składników, ale warto mieć na uwadze rodzaj mięsa, który chcemy zamarynować. Do mięsa drobiowego (kurczak, indyk) sprawdzi się marynata z dodatkiem dużej ilości przypraw (np. rozmaryn, tymianek, suszona bazylia), wołowina będzie dobrze się czuła w marynacie z whisky lub sosu sojowego, a wieprzowina - w miodzie.
W przepisach na marynaty często pojawiają się mleko lub jogurt naturalny. Co daje marynowanie w mleku/jogurcie? Kawałki mięsa, które "leżakują" przed obróbką termiczną w takiego rodzaju marynacie stają się bardziej kruche. Moczenie mięsa w mleku to trik, który stosowany jest od wielu lat. W ostatnim czasie przeważają jednak głosy, że ta metoda może być niebezpieczna dla zdrowia (mleko przyspiesza proces gnicia mięsa), dlatego, zamiast mleka lepiej wybrać jogurt lub kefir.
Może niezbyt popularny, ale na pewno wart wypróbowania, jest czosnek marynowany w oleju. Można go wykorzystać np. jako dodatek do pizzy lub koreczków. W jaki sposób przyrządzić czosnek marynowany w oleju? Przygotuj:
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlej wodę i ocet, a następnie dodaj cukier i sól. Całość zagotuj, a po kilku minutach wrzuć czosnek, uprzednio obrany i podzielony na ząbki. Gotuj całość jeszcze przez ok. 3-4 minuty, a po upływie tego czasu, przełóż do wyparzonego słoika i szczelnie zamknij.
Kolejny przysmak, który uwielbiamy w wersji marynowanej, to leśne grzyby. Marynowane grzyby to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań z grilla lub dań obiadowych. Do marynowania nadają się różnego rodzaju grzyby m.in. borowiki, kurki, rydze, podgrzybki, opieńki. Czy wiecie, w jaki sposób marynować grzyby leśne? Jak długo gotować grzyby do marynowania?
Przed marynowaniem grzyby należy bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie chwilę pogotować w garnku z osoloną wodą. Ile to jest "chwilę"? To, jak długo gotować grzyby do marynowania, zależy od ich rodzaju. Jeżeli np. mamy do dyspozycji kurki lub borowiki, gotujemy je przez ok. 5 minut, maślaki należy gotować przez ok. 7 minut, a rydze - nawet do 10 minut.