Żadna ziemniaczana albo grecka. Najlepsza sałatka na grilla to ta wakacyjna. Gotowa w trzy minuty

Idealna sałatka na grilla istnieje i nie jest to ani ziemniaczana, ani grecka, ani nawet nieśmiertelny gyros. Na Bałkanach uchodzi za klasykę i jest gotowa w zaledwie kilka minut. Nic tak nie pasuje do grillowanych mięs lub warzyw, a co ważne - zawsze smakuje wszystkim gościom. Jeśli chcesz szybko zrobić sałatkę na grilla, musisz wypróbować przepis na sałatkę szopską.

Przepis na sałatkę na grilla nie musi być skomplikowany i czasochłonny, jak na przykład w przypadku sałatki ziemniaczanej. Nic bowiem tak świetnie nie pasuje do dań z grilla, jak sałatka, którą wymyślono w miejscu, gdzie dania z grilla są podstawą lokalnej kuchni. Sałatkę szopską miał wymyślić lud Szopów, który zamieszkiwał tereny pogranicze Bułgarii i Serbii.

Zobacz wideo Taka kukurydza z miejsca skradnie serca majówkowych biesiadników

Sałatka szopska jednak znana jest na całych Bałkanach, jeśli byliście w Chorwacji lub Czarnogórze, we wszystkich restauracjach mogliście zobaczyć sałatkę szopską jako przystawkę do szaszłyków, kotlecików jagnięcych lub uwielbianej w tamtych regionach pleskawicy. Jak zrobić sałatkę szopską? To tak proste i szybkie, że z miejsca zapomnisz o innych sałatkach. Zrób i poczuj smak wakacji.

Sałatka na grilla lepsza od ziemniaczanej. Tak biesiadują na Bałkanach

  • 3 większe pomidory,
  • 2-3 niewielkie ogórki gruntowe,
  • 2 czerwona papryka,
  • 1 średnia cebula,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu (polecam ocet winny),
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ok. 100-120 g bałkańskiego sera.

Sałatka szopska na grilla - sposób wykonania:

  1. Warzywa oczyść i pokrój na kawałki - nie muszą być drobne. W zasadzie to powinny być dość spore, z wyjątkiem cebuli - ją pokrój w piórka. Przełóż do miski.
  2. Dodaj posiekaną pietruszkę albo kolendrę, jeśli lubisz jej lekko orzechowy smak. Dodaj także sól oraz pieprz oraz ocet i oliwę. Całość dokładnie całość wymieszaj.
  3. Ser pokrój w niewielką kostkę, możesz także go skruszyć. Posyp nim sałatkę z wierzchu lub wymieszaj całość ponownie. Podawaj od razu lub włóż na chwilę do lodówki, by składniki się połączyły.

Wskazówka: Jeśli nie masz sera bałkańskiego, możesz użyć sera greckiego w typie fety. Najlepiej oczywiście sprawdzi się oryginalna feta, ale o taką także może być niełatwo. Wówczas z pomocą przyjdą białe sery sałatkowe. Wybieraj jednak te nieco chudsze.

Co najczęściej grillujesz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.