Wiele osób przepada za smakiem kaszanki, a przygotowana na grillu smakuje jeszcze wyborniej. Jednak jak ją zrobić, żeby nie pękła? Okazuje się, że wiele osób popełnia błąd podczas grillowania, przez który delikatna osłonka kaszanki się rozpada. Jak tego uniknąć?
Kaszanka to popularny wyrób, który możemy spożywać bez obróbki termicznej, ale wiele osób najczęściej przygotowuje ją na grillu. Jest ona miękka w środku i ma cienką skórę, przez co często pęka na ruszcie. Wystarczy jednak zastosować ten trik, aby wyszła idealnie.
Istotnym elementem podczas grillowania kaszanki jest jej nakłucie. Jeśli tego nie zrobisz, osłonka z pewnością pęknie, ponieważ wewnątrz z powodu wysokiej temperatury wzrasta ciśnienie, a delikatna skórka ulega uszkodzeniu. Jeśli nakłujesz ją widelcem, ciśnienie znajdzie ujście, a kaszanka pięknie się ugrilluje. Pamiętaj także o użyciu specjalnych szczypiec podczas przewracania, by nie naruszyć osłonki.
Jeśli szukasz oryginalnych przepisów na grilla, wypróbuj ten przepis na kaszankę z jabłkiem. Potrzebujesz:
Jabłko pokrój w kostkę, a cebulę w półplasterki. Kaszankę wyjmij z flaka i wymieszaj z przyprawami, jabłkiem i podsmażoną wcześniej cebulą. Posyp przyprawą grillową i dodaj odrobinę keczupu. Przełóż na pergamin i zawiń w folię aluminiową. Połóż na rozgrzanym grillu na około pół godziny. Tak przyrządzona kaszanka z pewnością błyskawicznie zniknie z talerza i zasmakuje wszystkim gościom. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.