Tylko tak sprawisz, że kaszanka nie pęknie na grillu. Istotna jest jedna rzecz. Mało kto o tym pamięta

Polacy uwielbiają grillować, a otwarcie sezonu coraz bliżej. Na grillu najczęściej ląduje kiełbasa, karkówka i kaszanka, choć z tą ostatnią niektórzy mają pewien problem. Zdarza się, że w trakcie pieczenia pęka, a wnętrze wypływa na zewnątrz. Na szczęście jest sposób, by temu zapobiec.

Wiele osób przepada za smakiem kaszanki, a przygotowana na grillu smakuje jeszcze wyborniej. Jednak jak ją zrobić, żeby nie pękła? Okazuje się, że wiele osób popełnia błąd podczas grillowania, przez który delikatna osłonka kaszanki się rozpada. Jak tego uniknąć? 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Jak grillować kaszankę, żeby nie pękła? Istotna jest jedna rzecz. Zrób to, a wyjdzie idealna 

Kaszanka to popularny wyrób, który możemy spożywać bez obróbki termicznej, ale wiele osób najczęściej przygotowuje ją na grillu. Jest ona miękka w środku i ma cienką skórę, przez co często pęka na ruszcie. Wystarczy jednak zastosować ten trik, aby wyszła idealnie.

Kaszanka
Kaszanka istock/@ffolas

Istotnym elementem podczas grillowania kaszanki jest jej nakłucie. Jeśli tego nie zrobisz, osłonka z pewnością pęknie, ponieważ wewnątrz z powodu wysokiej temperatury wzrasta ciśnienie, a delikatna skórka ulega uszkodzeniu. Jeśli nakłujesz ją widelcem, ciśnienie znajdzie ujście, a kaszanka pięknie się ugrilluje. Pamiętaj także o użyciu specjalnych szczypiec podczas przewracania, by nie naruszyć osłonki.

Jaką zrobić dobrą kaszankę z grilla? Oto alternatywa dla tradycyjnej kaszanki z grilla. Raz-dwa zniknie z talerza

Jeśli szukasz oryginalnych przepisów na grilla, wypróbuj ten przepis na kaszankę z jabłkiem. Potrzebujesz:

  • 400 g kaszanki,
  • przyprawę grillową,
  • keczup,
  • jabłko,
  • cebulę, 
  • majeranek,
  • czosnek w proszku.

Jabłko pokrój w kostkę, a cebulę w półplasterki. Kaszankę wyjmij z flaka i wymieszaj z przyprawami, jabłkiem i podsmażoną wcześniej cebulą. Posyp przyprawą grillową i dodaj odrobinę keczupu. Przełóż na pergamin i zawiń w folię aluminiową. Połóż na rozgrzanym grillu na około pół godziny. Tak przyrządzona kaszanka z pewnością błyskawicznie zniknie z talerza i zasmakuje wszystkim gościom. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: