Każdy kocha, ale nikt się nie przyznaje. Jak zrobić kaszankę z patelni? Ta przyprawa ją odmieni

Są takie rzeczy, które wszyscy lubimy, ale trochę wstydzimy się do tego przyznać. Tak jest czasami z muzyką discopolo, z upodobaniem do serialu "Adam i Ewa", ale także z kaszanką. Jednak kto z nas nie zjadłby pysznej, pachnącej kaszanki z patelni z cebulką? Zdradzimy dziś przepis na kaszankę z patelni, która smakuje jak danie z najlepszej restauracji. Wszystko za sprawą przypraw - jedna jest szczególnie ważna.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wątróbka, płucka, flaczki, czernina i kaszanka. Dlaczego do diaska te dania mają taki słaby PR? Sama nie mam pojęcia, a przecież kaszanka jest fantastyczna - zdrowa, pożywna, smaczna na zimno, na ciepło, na kanapce i z grilla. Dziś zdradzę wam mój ulubiony przepis na kaszankę. Uważam, że w przygotowaniu tego dania ważne są dwie rzeczy - jakość kaszanki (taka "z flaka" sprawdzi się najlepiej) oraz przyprawy. Majeranek, imbir i oregano to absolutna podstawa.

Najlepsza kaszanka z patelni. Dzięki przyprawom to będzie sztos

Składniki:

  • ok. 500 g kaszanki "z flaka" lub takiej, która ma dużo wątroby lub podrobów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • płaska łyżeczka majeranku
  • szczypta oregano
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • opcjonalnie kilka łyżek soku z ogórków kiszonych
  • odrobina smalcu lub innego tłuszczu

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od posiekania cebuli i czosnku. Czosnek możesz zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Kaszankę wyjmij z osłonki i pokrój na kawałki lub rozgnieć widelcem. 
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i kaszankę. Podsmażaj całość na średnim ogniu, aż kawałki kaszanki zaczną się rozpadać. 
  3. Dodaj przyprawy, wymieszaj i zmniejsz ogień. Patelnię przykryj pokrywką i duś całość przez ok. 10 minut, od czasu do czasu możesz zamieszać. 
  4. Pod koniec duszenia możesz dodać sok z ogórków kiszonych lub łyżkę soku z cytryny. 

Tak przygotowana kaszanka to pomysł na bardzo tanie i tak samo smaczne danie. Będzie smakować i z ziemniakami i z kaszą, ale fantastyczna jest także z pieczywem lub grzankami z piekarnika. Jeśli lubisz porządnie zjeść i przy tym nie zrujnować domowego budżetu, taka kaszaneczka to strzał w dziesiątkę. 

Więcej o: