Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wątróbka, płucka, flaczki, czernina i kaszanka. Dlaczego do diaska te dania mają taki słaby PR? Sama nie mam pojęcia, a przecież kaszanka jest fantastyczna - zdrowa, pożywna, smaczna na zimno, na ciepło, na kanapce i z grilla. Dziś zdradzę wam mój ulubiony przepis na kaszankę. Uważam, że w przygotowaniu tego dania ważne są dwie rzeczy - jakość kaszanki (taka "z flaka" sprawdzi się najlepiej) oraz przyprawy. Majeranek, imbir i oregano to absolutna podstawa.
Najlepsza kaszanka z patelni. Dzięki przyprawom to będzie sztos
Składniki:
- ok. 500 g kaszanki "z flaka" lub takiej, która ma dużo wątroby lub podrobów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- płaska łyżeczka majeranku
- szczypta oregano
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- opcjonalnie kilka łyżek soku z ogórków kiszonych
- odrobina smalcu lub innego tłuszczu
Sposób wykonania:
- Zacznij od posiekania cebuli i czosnku. Czosnek możesz zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Kaszankę wyjmij z osłonki i pokrój na kawałki lub rozgnieć widelcem.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i kaszankę. Podsmażaj całość na średnim ogniu, aż kawałki kaszanki zaczną się rozpadać.
- Dodaj przyprawy, wymieszaj i zmniejsz ogień. Patelnię przykryj pokrywką i duś całość przez ok. 10 minut, od czasu do czasu możesz zamieszać.
- Pod koniec duszenia możesz dodać sok z ogórków kiszonych lub łyżkę soku z cytryny.
Tak przygotowana kaszanka to pomysł na bardzo tanie i tak samo smaczne danie. Będzie smakować i z ziemniakami i z kaszą, ale fantastyczna jest także z pieczywem lub grzankami z piekarnika. Jeśli lubisz porządnie zjeść i przy tym nie zrujnować domowego budżetu, taka kaszaneczka to strzał w dziesiątkę.