Każdy kocha, ale nikt się nie przyznaje. Jak zrobić kaszankę z patelni? Ta przyprawa ją odmieni

Są takie rzeczy, które wszyscy lubimy, ale trochę wstydzimy się do tego przyznać. Tak jest czasami z muzyką discopolo, z upodobaniem do serialu "Adam i Ewa", ale także z kaszanką. Jednak kto z nas nie zjadłby pysznej, pachnącej kaszanki z patelni z cebulką? Zdradzimy dziś przepis na kaszankę z patelni, która smakuje jak danie z najlepszej restauracji. Wszystko za sprawą przypraw - jedna jest szczególnie ważna.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wątróbka, płucka, flaczki, czernina i kaszanka. Dlaczego do diaska te dania mają taki słaby PR? Sama nie mam pojęcia, a przecież kaszanka jest fantastyczna - zdrowa, pożywna, smaczna na zimno, na ciepło, na kanapce i z grilla. Dziś zdradzę wam mój ulubiony przepis na kaszankę. Uważam, że w przygotowaniu tego dania ważne są dwie rzeczy - jakość kaszanki (taka "z flaka" sprawdzi się najlepiej) oraz przyprawy. Majeranek, imbir i oregano to absolutna podstawa.

Najlepsza kaszanka z patelni. Dzięki przyprawom to będzie sztos

Składniki:

  • ok. 500 g kaszanki "z flaka" lub takiej, która ma dużo wątroby lub podrobów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • płaska łyżeczka majeranku
  • szczypta oregano
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • opcjonalnie kilka łyżek soku z ogórków kiszonych
  • odrobina smalcu lub innego tłuszczu

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od posiekania cebuli i czosnku. Czosnek możesz zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Kaszankę wyjmij z osłonki i pokrój na kawałki lub rozgnieć widelcem. 
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i kaszankę. Podsmażaj całość na średnim ogniu, aż kawałki kaszanki zaczną się rozpadać. 
  3. Dodaj przyprawy, wymieszaj i zmniejsz ogień. Patelnię przykryj pokrywką i duś całość przez ok. 10 minut, od czasu do czasu możesz zamieszać. 
  4. Pod koniec duszenia możesz dodać sok z ogórków kiszonych lub łyżkę soku z cytryny. 

Tak przygotowana kaszanka to pomysł na bardzo tanie i tak samo smaczne danie. Będzie smakować i z ziemniakami i z kaszą, ale fantastyczna jest także z pieczywem lub grzankami z piekarnika. Jeśli lubisz porządnie zjeść i przy tym nie zrujnować domowego budżetu, taka kaszaneczka to strzał w dziesiątkę. 

Więcej o:

Komentarze (0)

Każdy kocha, ale nikt się nie przyznaje. Jak zrobić kaszankę z patelni? Ta przyprawa ją odmieni

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).