Mama zawsze robiła ją na kolację w maju. Nie ma lepszej sałatki z jajkiem

Sałatka z jajkiem i mnóstwem wiosennych smakołyków to najlepsza kolacja, jaka istnieje. Pamiętam ją z dzieciństwa - moja mama robiła najlepszą i dziś chętnie zdradzę wam przepis na sałatkę, którą wolę od jarzynowej lub greckiej. Połowę składników biorę z ogrodu, ale ty możesz z bazarku.

Wiosenna sałatka to wymarzona kolacja, śniadanie i lunch. Przepis na wiosenną sałatkę z jajkiem jest banalnie prosty i tak naprawdę możesz dowolnie manipulować składnikami i proporcjami. Ja jednak trzymam się przepisu mojej mamy, która robiła ją zawsze na kolację w maju i na początku czerwca, kiedy nowalijki były najsmaczniejsze. Ten smak przypomina chwile beztroski i oczekiwania na Wieczorynkę - za nic nie pozwolę sobie zapomnieć o tym smaku, dlatego z chęcią podpowiem wam, jak zrobić wiosenną sałatkę z jajkiem mojej mamusi. 

Zobacz wideo Mistrzostwo!

Sałatka z jajkiem. Moja mama robi najlepszą w całej gminie

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo, 
  • 1 większy pęczek rzodkiewek,
  • 2-3 gruntowe ogórki, 
  • kilka plastrów wędliny, 
  • pęczek szczypiorku, 
  • kilka pomidorów (polecam koktajlowe), 
  • 1 główka sałaty masłowej lub dużej rzymskiej, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • pestki słonecznika (jeśli ktoś lubi), 
  • sól, pieprz,
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • majonez do smaku
  • łyżeczka musztardy.

Wiosenna sałatka z jajkiem - sposób wykonania:

  1. Na samym początku ugotuj jajka na twardo. Warzywa oczyść i pokrój. Rzodkiewki i ogórki w średnią kostkę, jeśli używasz pomidorków koktajlowych - przekrój je na pół. 
  2. Koperek i szczypiorek posiekaj, a czosnek przemiel w prasce. Wędlinę porwij lub także pokrój w kostkę. Podobnie jak ostudzone i obrane jajka. Nie muszą być to równe kawałki, ja lubię, jak widzę poszczególne fragmenty składników sałatki. 
  3. Sałatkę porwij i opłucz. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i włóż do dużej miski. Dodaj resztę składników, w tym czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem (czasami używam jeszcze przyprawy włoskiej). 
  4. Sałatkę wymieszaj i dodaj majonez i musztardę. Ponownie wymieszaj i zajadaj. Przed podaniem udekoruj pestkami słonecznika. Taka sałatka najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa - na przykład bułką posmarowaną masłem, lub z chrupiąca bagietką ziołową. 

Wskazówka: Zamiast majonezu i musztardy, sałatkę wiosenną możesz skropić oliwą z oliwek lub domowym sosem a la winegret. Wystarczy, że połączysz oliwę z odrobiną octu winnego lub jabłkowego i dodasz czosnek i przyprawy. Taka  wersja także jest pyszna i polecam ją z całego serca. 

Więcej o: