Jak pewnie wiecie, nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Oczywiście prym wiodą ogórki, kapusta i wszelkie pikle, ale jest jedno warzywo, którego wiosną aż grzech nie zamknąć w słoik i mówię oczywiście o szczawiu. Te zielone liście będą idealną podstawą do jednej z najsmaczniejszych zup, sprawdzą się także jako składnik pesto do makaronu lib kremowych sosów śmietanowych do kopytek. Jednak trzeba wiedzieć, jak zrobić szczaw do słoików na zimę, żeby był idealny. To przepis tak prosty, że każdemu wyjdzie. Takie słoiczki spokojnie przetrwają kilkanaście miesięcy.
Szczaw do słoików na zimę. Musisz zapełnić nim spiżarnię
Składniki:
- 1 kg liści młodego szczawiu,
- 4 łyżki soli kamiennej,
- 0,5 l wody.
Jak zrobić szczaw do słoików? Oto przepis w kilku krokach
- Zacznij oczywiście od oczyszczenia liści szczawiu, Opłucz je w zimnej wodzie, następnie osusz ręcznikiem papierowym lub lnianą ściereczką. Następnie odetnij łodygi i sprawdź, czy wszystkie liście są zielone i jędrne - te zwiędnięte usuń.
- Przygotuj ostry nóż i posiekaj dość drobno liście szczawiu, następnie całość przełóż do garnka lub szerokiego rondla i dodaj sól. Dokładnie całość wymieszaj, wlej wodę i na wolnym ogniu zagotuj. Szczaw gotuj przez kwadrans.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki i przełóż do nich gorący szczaw. Następnie ubij całość łyżką i dodaj odrobinę oliwy z oliwek lub roztopionego masła. Następnie szczelnie zakręć nakrętkami każdy słoik.
- Słoiki odwróć do góry denkami, żeby zakrętki się zassały. Następnie owiń je szczelnie kocem lub ręcznikami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych.
Wskazówka: Do szczawiu możesz dodać trochę koperku. To sprawi, że szczaw nabierze aromatu i zupa będzie smaczniejsza. Podobny efekt uzyskasz także, dodając trochę świeżego lubczyku lub natki pietruszki. Uważaj jednak na czosnek - jeśli już chcesz dodać go do szczawiu, wybierz czosnek niedźwiedzi.