Kupujemy go w sklepie, a w domu zrobimy go za grosze. Sięgnij po mleko i zrób go w kilka chwil

Większość dań i dodatków możemy zrobić samodzielnie, nie musimy kupować ich w domu. Jednak większość z nas nie jest na tyle chętna, by podjąć się ich zrobienia. Okazuje się, że ten składnik jest smaczniejszy, gdy zrobisz go w domowym zaciszu. Przygotuj 3 składniki i gotowe.

Brak czasu, a do tego wiele obowiązków zmuszają nas do tego, by wszystkie produkty kupować w sklepie. Rzadko kiedy podejmujemy się kulinarnych wyzwań, ponieważ jesteśmy albo zmęczeni, albo nie wiemy, jak je zrobić. Poniższy przepis pokazuje, że nawet to, co wydaje nam się skomplikowane, można bardzo szybko uzyskać w domowych warunkach.

Zobacz wideo Minipączki na serku homogenizowanym

Serek wiejski to jeden z tych dodatków, który umieszczamy o poranku do śniadania. Można do niego wkroić warzywa, a inni serwują go na słodko, z dodatkiem owoców. Nieważne jak jest jednak podany, zawsze smakuje bardzo dobrze i dlatego po niego sięgamy. Zawsze kupujemy go w sklepie, ale okazuje się, że można go przyrządzić z 3 składników. Przy najbliższej okazji wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że w takiej wersji jest smaczniejszy.

Przepis na domowy serek wiejski

Składniki

  • 1 litr mleka,
  • sok z jednej cytryny lub ocet jabłkowy,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Mleko wlej do dużego garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, aż zacznie się gotować. Uważaj jednak, by nie doprowadzić go do wrzenia.
  2. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny. Możesz również użyć octu jabłkowego. Delikatnie wymieszaj.
  3. Kontynuuj gotowanie na niskim ogniu przez około 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Mleko powinno się zacząć ścinać i tworzyć się na nim grudki.
  4. Gdy mleko się zetnie i podzieli na grudki i serwatkę, wyłącz ogień i pozwól mu ostygnąć przez kilka minut.
  5. Przygotuj sitko wyściełane gazą lub czystą ściereczką kuchenną umieszczoną na dużym naczyniu. Delikatnie przelej zawartość garnka przez sitko, aby oddzielić serwatkę od serka.
  6. Delikatnie odciśnij ser, a następnie delikatnie go posól.
  7. Przenieś ser do miseczki, a następnie schładzaj w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
  8. Po tym czasie wymieszaj powstały ser ze śmietaną i podawaj jako domowy serek wiejski. W takiej formie świetnie smakuje z pieczywem lub warzywami. Smacznego!
Więcej o: