Błyskawiczne ciasto, które nie smakuje jak klasyczne desery. Oprócz mąki wsyp jeszcze ten składnik

Nietrudno się domyślić, że wiele osób kocha słodkie ciasta i sięga po nie przy każdej okazji. Duża część z nas lubi je przyrządzać samodzielnie, by ich zapach roznosił się po całym domu. Jeśli tak jak ja uwielbiasz słodkie przekąski, to sięgnij również po ten przepis. Zrobisz go bardzo szybko, a zawartość blaszki zniknie w mgnieniu oka.

Ciasta to jedno z najpopularniejszych deserów i to właśnie je serwujemy nie tylko na różnych uroczystościach, a także do codziennej kawy. Zazwyczaj nie chce nam się ich robić, ponieważ wymagają od nas nie tylko skupienia, ale też dużej ilości czasu. Jednak nie każdy przepis tego wymaga. Poniższa receptura jest bardzo szybka w przygotowaniu i każdy będzie zadowolony gdy zje chociaż kawałek tego wypieku.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Przepis na ciasto, które przedstawiamy nie jest niczym tradycyjnym. Dodaje się do niego płatki owsiane, które nadają całości oryginalnego posmaku. Jednak nie tylko smak się zmienia, a także i tekstura. Płatki owsiane można wyczuć pod językiem i to one idealnie komponują się z mieszanką świeżych owoców

Przepis na ciasto z płatkami owsianymi

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 130 g płatków owsianych,
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • 120 ml mleka,
  • 60 ml oleju roślinnego,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 100 g świeżych truskawek,
  • 100 g świeżych malin.

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Natłuść formę do pieczenia za pomocą masła lub oleju.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  3. W drugiej misce ubij jajko. Dodaj do niego mleko, olej i ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Mokre składniki wlej do misy z suchymi i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  5. Maliny i truskawki przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć je do ciasta i delikatnie wmieszaj.
  6. Przelej ciasto do przygotowanej formy i rozprowadź je równomiernie.
  7. Posyp wierzch ciasta dodatkowymi płatkami owsianymi. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy wierzch stanie się złotobrązowy.
  8. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj je ciepłe lub letnie, najlepiej posypane cukrem pudrem lub podane z gałką lodów. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.