-
Haps
-
Jak przygotować
- Żadne racuchy nie są lepsze od tego. Te placuszki to imitacja popularnego ciasta
Żadne racuchy nie są lepsze od tego. Te placuszki to imitacja popularnego ciasta
Placki można podawać na wiele różnych sposobów. W moim domu robi się zarówno ze słodkich składników, jak i z warzyw. Najpopularniejsze słodkie placuszki to oczywiście racuchy, ale po poznaniu tego przepisu szybko się to zmieni. Swoim składem i smakiem mogą przypominać bardzo popularne ciasto, lecz te placki robi się znacznie szybciej.
Jestem wielką fanką placków w każdej postaci. Na moim stole przewijają się placki ziemniaczane, z marchewki, kapusty kiszonej, a nawet z buraków. Gdy jednak mam chęć na coś słodszego, sięgam po racuchy. Okazało się, jednak że można zjeść coś znacznie lepszego od nich. Robi się je błyskawicznie, smakują świetnie, a ich konsystencja jest miękka i puszyste. Swoim smakiem przypominają mój ukochany sernik i to właśnie to najbardziej mnie do nich przekonało.
Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku
Serniczki z patelni robi się naprawdę błyskawicznie i nie trzeba do nich długiej listy składników. Wystarczy mieć twaróg, jogurt, cukier i kilka jeszcze dodatkowych produktów. Tak jak wspomniałam wyżej, ich smak przypomina sernik, ale czas ich wykonania jest znacznie krótszy. Takie serniczki można podawać jako deser, a także jako słodkie śniadanie.
Przepis na serniczki z patelni
Składniki
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 250 g twarogu półtłustego,
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego.
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- jajko,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i cukier waniliowy, delikatnie zamieszaj.
- Do suchych składników wbij jajko i wkrusz twaróg. Całość dokładnie zagnieć do połączenia wszystkich produktów. Gdyby ciasto nie chciało się z sobą lepić, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj płaskie, okrągłe placki. Nie powinny być one cienkie, ale też nie za grube. Najlepiej jak będą miały około 2 cm grubości.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na tak rozgrzanym tłuszczu układaj przygotowane placki i smaż z obu stron na złoty kolor. Najlepiej podsmażać je na małym ogniu, by środek mógł się odpowiednio zrobić, a wierzch się nie przypalił.
- Tak przygotowane serniczki podawaj z sosem owocowym, świeżymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!