Żadne racuchy nie są lepsze od tego. Te placuszki to imitacja popularnego ciasta

Placki można podawać na wiele różnych sposobów. W moim domu robi się zarówno ze słodkich składników, jak i z warzyw. Najpopularniejsze słodkie placuszki to oczywiście racuchy, ale po poznaniu tego przepisu szybko się to zmieni. Swoim składem i smakiem mogą przypominać bardzo popularne ciasto, lecz te placki robi się znacznie szybciej.

Jestem wielką fanką placków w każdej postaci. Na moim stole przewijają się placki ziemniaczane, z marchewki, kapusty kiszonej, a nawet z buraków. Gdy jednak mam chęć na coś słodszego, sięgam po racuchy. Okazało się, jednak że można zjeść coś znacznie lepszego od nich. Robi się je błyskawicznie, smakują świetnie, a ich konsystencja jest miękka i puszyste. Swoim smakiem przypominają mój ukochany sernik i to właśnie to najbardziej mnie do nich przekonało.

Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku

Serniczki z patelni robi się naprawdę błyskawicznie i nie trzeba do nich długiej listy składników. Wystarczy mieć twaróg, jogurt, cukier i kilka jeszcze dodatkowych produktów. Tak jak wspomniałam wyżej, ich smak przypomina sernik, ale czas ich wykonania jest znacznie krótszy. Takie serniczki można podawać jako deser, a także jako słodkie śniadanie. 

Przepis na serniczki z patelni

Składniki

  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego.
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i cukier waniliowy, delikatnie zamieszaj.
  2. Do suchych składników wbij jajko i wkrusz twaróg. Całość dokładnie zagnieć do połączenia wszystkich produktów. Gdyby ciasto nie chciało się z sobą lepić, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
  3. Z powstałej masy formuj płaskie, okrągłe placki. Nie powinny być one cienkie, ale też nie za grube. Najlepiej jak będą miały około 2 cm grubości.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na tak rozgrzanym tłuszczu układaj przygotowane placki i smaż z obu stron na złoty kolor. Najlepiej podsmażać je na małym ogniu, by środek mógł się odpowiednio zrobić, a wierzch się nie przypalił.
  5. Tak przygotowane serniczki podawaj z sosem owocowym, świeżymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!
Co wybierasz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.