Żadne drogie gadżety! Przekrój i przejedź po patelni. Jajko zawsze zostanie na miejscu

Gadżety kuchenne potrafią nam naprawdę pomóc i usprawnić gotowanie. Jednak w wielu przypadkach kosztują naprawdę sporo, a w dodatku efekt wcale nie musi być satysfakcjonujący. Okazuje się, że wiele z nich można zastąpić. Ba! Nawet nie trzeba wydawać pieniędzy.

Jajka to jedne z najbardziej podstawowych produktów spożywczych, jakie mamy w naszych kuchniach. Z ich wykorzystaniem przygotujemy w zasadzie wszystko. Doskonałe do śniadań, obiadów, kolacji, przydadzą się też do deserów. Możemy skorzystać nawet z ich skorupek, przygotowując domowe kosmetyki albo nawozy do kwiatków. Znamy je tak dobrze, że trudno spodziewać się zaskoczenia podczas ich przyrządzania. No to dziś możemy trochę namieszać wam w głowach.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Jajka to podstawa w kuchni, ale mogą sprawiać sporo kłopotów

Najczęściej jajka trafiają na nasz talerz na śniadanie. Na ich bazie przygotowujemy pasty kanapkowe, jajecznicę lub jajka sadzone. Szczególnie te ostatnie mogą być problematyczne. I to pod kilkoma względami. A to za bardzo ścięte, a to za słabo. Żółtko miało być lejące albo przeciwnie - całkiem twarde. No i nie może się rozlać! Ile to smażyć i na jakim ogniu? Przykrywać czy nie? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w poniższym artykule. Tymczasem dziś zajmiemy się innym jajecznym problemem.

Jak zrobić jajka sadzone tak, by nie rozlewały się po całej patelni? Wrzucone wprost do naczynia nieraz wędrują po całym dnie. Przez to nie tylko wyglądają mniej apetycznie, lecz także trudniej dopilnować stopnia usmażenia. Boki są cieńsze, więc łatwo się przypalają, podczas gdy środek jest ciągle luźny. Przydałaby się foremka albo coś, co nada jajku odpowiedni, zwarty kształt.

Trik z czosnkiem - jajka sadzone nie będą się rozlewać 

Żadne drogie gadżety! Przekrój i przejedź po patelni. Jajko zawsze zostanie na miejscu
Żadne drogie gadżety! Przekrój i przejedź po patelni. Jajko zawsze zostanie na miejscu fot. materiały redakcyjne

Szefowie kuchni wykorzystują do tego celu specjalne ringi. Jednak my wcale nie musimy ich kupować. Okazuje się, że wystarczy trik z czosnkiem. Warzywo to znajdziemy w zasadzie w każdym polskim domu, a nawet jeśli nie, możemy je kupić za grosze w pobliskim spożywczaku. Ząbek czosnku przekrawamy na pół i na patelni "rysujemy" nim okrąg. Do środka wbijamy jajko. I tyle. Czosnek wydziela lepką substancję, która doskonale zatrzymuje białko. Dzięki temu nie potrzebujemy żadnych gadżetów, by jajko sadzone miało zawsze idealny kształt. 

Warto dodać, że jajko najlepiej zachowa swój kształt, gdy będzie jak najbardziej świeże. Wtedy białko lepiej przywiera do żółtka i jest mniej podatne na rozlewanie. 

Więcej o: