Obiad z piekarnika gotowy w piętnaście minut. Zawiń białe kawałki w boczku i masz wyżerkę jak ta lala

Szybki obiad to nie musi być jajko sadzone z kiszonym ogórkiem, chociaż to niewątpliwie pyszna opcja. Dziś mamy dla was pomysł na szybki obiad z piekarnika, który wymaga minimum wysiłku, a smakuje fantastycznie i syci na wiele godzin. Wystarczy ser, który kupisz w każdym sklepie i pyszny, wędzony boczek. Cyk do piekarnika na kwadrans i masz obiad jak marzenie.

Są takie dni, kiedy nie mamy ochoty albo czasu na długie i pracochłonne gotowanie. Wtedy przychodzi z pomocą pomysł na szybki obiad z piekarnika, na który wcale nie trzeba czekać kilku godzin, a jedynie piętnaście minut. Jeśli lubisz dobrze, porządnie zjeść, a do tego niskowęglowodanowo, ser camembert zapiekany w boczku to najlepsza opcja. Wystarczy, że zawiniesz krążek dojrzewającego sera w cienkie plastry wędzonego boczku, poczekasz chwilę i uczta gotowa. A ten rozpływający się środek...

Zobacz wideo

Szybki obiad z piekarnika. Środek rozpływa się po przekrojeniu

Składniki:

  • 2 krążki sera camembert,
  • 10 cienkich plastrów wędzonego boczku (może być więcej),
  • 2 łyżeczki zielonego pesto (opcjonalnie),

Ser w boczku z piekarnika - sposób wykonania:

  1. Camembert warto chwilę wcześniej wyjąć z lodówki, ale nie jest to konieczne. Następnie na desce połóż na krzyż po pięć kawałków boczku.
  2. Na środku połóż ser i wierzch delikatnie posmaruj pesto. Następnie zawiń całość w wędlinę tak, by nic nie odstawało.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Owinięty boczkiem ser ułóż na blaszce do pieczenia (wcześniej wyłóż ją papierem) i włóż do piekarnika.
  4. Całość zapiekaj ok.10-12 minut lub do momentu, aż boczek się wytopi i zarumieni. Podawaj od razu po upieczeniu - wówczas ser cudownie się rozpłynie.

Do takiego posiłku idealni pasują grzanki, jeśli jednak nie chcesz jeść pieczywa, świetnie sprawdzi się sałatka grecka, szopska lub sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami. Nie ważne, jak podasz ten obiad, zawsze warto mieć w lodówce dwa krążki sera camambert i trochę boczku lub jakiejś dojrzewającej wędliny.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.