Kotlety Gessler z baru "Agata" trudno przebić. Główny składnik najpierw ugotuj, a później posiekaj

Magda Gessler to ikona polskiej gastronomii i każdy, kto ją zna, wie, że jej przepisy są sprawdzone i zawsze pyszne. Z wieloma recepturami gwiazdy można się zapoznać, oglądając "Kuchenne rewolucje". Ten przepis pochodzi właśnie z jednego z odcinków i w prosty sposób można go odtworzyć w domu.

Wzorowanie się na znanych osobowościach kulinarnych może wyjść nam naprawdę na dobre. Używając ich przepisów, możemy oczarować swoich najbliższych, a do tego stworzyć dania, które są oryginalne i niekonwencjonalne. Magda Gessler za każdym razem potrafi czymś zaskoczyć. Tym razem pokazuje, jak zrobić bardzo proste kotlety, które nie mają w sobie ani grama mięsa.

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

To w Barze "Agata" w Gorzowie Wielkopolskim restauratorka przeprowadziła swoje rewolucje i pomogła właścicielom prowadzić ich lokal na nowo. Jednym z popisowych dań, które zaproponowała pani Magda i które zostało dobrze przyjęte przez gości, były to kotlety jajeczne. Dzięki poniższemu przepisowi możemy bez problemu zrobić je w domu i podać na obiad

Przepis na kotlety jajeczne Magdy Gessler

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • surowe jajko,
  • cebula,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • łyżeczka czarnuszki,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, ugotowane jajka obierz i bardzo drobno posiekaj.
  2. Cebulę obierz i pokrój na drobno. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący, wrzuć warzywo i podsmaż przez kilka chwil.
  3. Za pomocą moździerza utrzyj czarnuszkę wraz z solą morską.
  4. Do ziemniaków dodaj posiekane jajka, surowe wymieszane jajko, podsmażoną cebulę, bułkę tartą, czarnuszkę z solą i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Z gotowej masy formuj kotlety, które następnie panieruj w bułce tartej. Smaż je na średnim ogniu przez kilka minut do momentu zarumienienia. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: