-
Haps
-
Jak przygotować
- Kotlety Gessler z baru "Agata" trudno przebić. Główny składnik najpierw ugotuj, a później posiekaj
Kotlety Gessler z baru "Agata" trudno przebić. Główny składnik najpierw ugotuj, a później posiekaj
Magda Gessler to ikona polskiej gastronomii i każdy, kto ją zna, wie, że jej przepisy są sprawdzone i zawsze pyszne. Z wieloma recepturami gwiazdy można się zapoznać, oglądając "Kuchenne rewolucje". Ten przepis pochodzi właśnie z jednego z odcinków i w prosty sposób można go odtworzyć w domu.
Wzorowanie się na znanych osobowościach kulinarnych może wyjść nam naprawdę na dobre. Używając ich przepisów, możemy oczarować swoich najbliższych, a do tego stworzyć dania, które są oryginalne i niekonwencjonalne. Magda Gessler za każdym razem potrafi czymś zaskoczyć. Tym razem pokazuje, jak zrobić bardzo proste kotlety, które nie mają w sobie ani grama mięsa.
Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?
To w Barze "Agata" w Gorzowie Wielkopolskim restauratorka przeprowadziła swoje rewolucje i pomogła właścicielom prowadzić ich lokal na nowo. Jednym z popisowych dań, które zaproponowała pani Magda i które zostało dobrze przyjęte przez gości, były to kotlety jajeczne. Dzięki poniższemu przepisowi możemy bez problemu zrobić je w domu i podać na obiad.
Przepis na kotlety jajeczne Magdy Gessler
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- surowe jajko,
- cebula,
- 3 łyżki bułki tartej,
- łyżeczka czarnuszki,
- łyżeczka soli morskiej,
- pieprz,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, ugotowane jajka obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Cebulę obierz i pokrój na drobno. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący, wrzuć warzywo i podsmaż przez kilka chwil.
- Za pomocą moździerza utrzyj czarnuszkę wraz z solą morską.
- Do ziemniaków dodaj posiekane jajka, surowe wymieszane jajko, podsmażoną cebulę, bułkę tartą, czarnuszkę z solą i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Z gotowej masy formuj kotlety, które następnie panieruj w bułce tartej. Smaż je na średnim ogniu przez kilka minut do momentu zarumienienia. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!