Rodzina oszaleje, gdy ich spróbuje. Do tych placków zawsze dodaję mięsny składnik

Placki ziemniaczane to najpopularniejsze tego typu danie. Przyrządza się je bardzo szybko i zawsze może nas poratować gdy nie mamy pomysłu na obiad. Jeśli jesteś fanem tej potrawy, poniższy przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dodatek mięsnego składnika sprawia, że są one jeszcze bardziej sycące, a ich smak wybija się spośród innych podobnych specjałów.

Jeśli chociaż trochę interesujesz się gotowaniem, to przepis na placki ziemniaczane znasz bardzo dobrze. Poniższa receptura też o nich mówi, ale w nieco innym wydaniu. Przede wszystkim wyróżnia je to, że dodaje się jeden składnik, który zazwyczaj wykorzystywany jest do innych potraw. Mowa tu o mięsie mielonym, który na pierwszy rzut oka może wcale nie pasować do tego dania. Jednak gdy się go doda, okazuje się naprawdę trafnym wyborem.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki ziemniaczane zazwyczaj już same w sobie są bardzo smaczne i nie trzeba do nich za wielu dodatków. Okazuje się, jednak że można je jeszcze bardziej urozmaicić i sprawić, czy są smaczniejsze. Dzięki wrzuceniu do nich mięsa mielonego okazują się idealnym daniem obiadowym i jeszcze bardziej zapełniają nasze brzuchy. By dodać im dodatkowego smaku, a także lepszego wyglądu wrzuć do nich posiekany koperek.

Przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki kukurydzianej,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki świeżego kopru,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.
  2. Warzywa przenieś do dużej miski i odciśnij z nich nadmiar wody. Następnie dodaj jajka, przesianą mąkę kukurydzianą, koperek oraz sól i pieprz. Produkty dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia. 
  3. Do osobnej miski przenieś mięso mielone. Przypraw je solą i pieprzem i zamieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki układaj na nim cienką warstwę ziemniaczaną. Następnie ułóż na niej niewielką ilość mięsa mielonego i zakryj wierzch ziemniakami.
  5. Tak przygotowane placki smaż na średnim ogniu pod przykryciem aż do zarumienienia. Staraj się, aby nic się nie przypaliło. Danie serwuj z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem.
Więcej o: