-
Haps
-
Jak przygotować
- Latem to moje ulubione śniadanie. Do masy dodaję posiekane owoce i wysmażam
Latem to moje ulubione śniadanie. Do masy dodaję posiekane owoce i wysmażam
Letnie śniadania zdecydowanie różnią się od tych przygotowanych zimą. Latem wykorzystujemy owoce i warzywa, które zimą nie są dla nas dostępne, lub nie mają tak dobrego smaku jak o tej porze roku. Ja za każdym razem próbuję wykorzystać to co w lecie najlepsze i stawiam na ten dodatek. Idealnie komponuje się z ciastem, a całość tworzy puszyste i lekkie placuszki.
Racuchy są w moim życiu od kiedy pamiętam i już za dzieciaka jadłam je wielkimi porcjami. Babcia, a także mama przygotowywały je zawsze, gdy miałam ochotę na coś słodkiego i w dodatku byłam głodna. W zależności od tego co miały pod ręką, dodawały do nich różne owoce. Gdy tylko robił się sezon na truskawki, siekały je i wrzucały do ciasta. Po wysmażeniu ich zapach rozchodził się po całym domu, a ja z innego pomieszczenia czułam, że czas na posiłek.
Zobacz wideo Na TikToku jej śpiewem zachwycają się setki tysięcy. U nas razem z mamą upiekła genialne oponki
Przepis na racuchy z truskawkami
Składniki na zaczyn drożdżowy
- pół kostki świeżych drożdży,
- łyżka drobnego cukru,
- łyżka mąki pszennej,
- pół szklanki podgrzanego mleka.
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- łyżka masła,
- szklanka ciepłego mleka.
Składniki dodatkowe
- 300 g truskawek,
- olej roślinny do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie racuchów zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże umieść w kubku, dodaj cukier i energicznie wymieszaj. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć. Następnie dodaj ciepłe mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
- Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy. Wbij również jajka, wlej podgrzane mleko i rozpuszczone w rondelku masło.
- Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn i wymieszaj całość za pomocą miksera na wolnych obrotach lub łyżki. Ciasto powinno być gęste i jednolite. Wierzch miski przykryj czystą ścierką i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Truskawki dokładnie umyj i pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki formuj na tłuszczu zgrabne placki. Na wierzchu każdego ułóż kawałki owoców.
- Racuchy smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wierzch posyp cukrem pudrem.