Latem to moje ulubione śniadanie. Do masy dodaję posiekane owoce i wysmażam

Letnie śniadania zdecydowanie różnią się od tych przygotowanych zimą. Latem wykorzystujemy owoce i warzywa, które zimą nie są dla nas dostępne, lub nie mają tak dobrego smaku jak o tej porze roku. Ja za każdym razem próbuję wykorzystać to co w lecie najlepsze i stawiam na ten dodatek. Idealnie komponuje się z ciastem, a całość tworzy puszyste i lekkie placuszki.

Racuchy są w moim życiu od kiedy pamiętam i już za dzieciaka jadłam je wielkimi porcjami. Babcia, a także mama przygotowywały je zawsze, gdy miałam ochotę na coś słodkiego i w dodatku byłam głodna. W zależności od tego co miały pod ręką, dodawały do nich różne owoce. Gdy tylko robił się sezon na truskawki, siekały je i wrzucały do ciasta. Po wysmażeniu ich zapach rozchodził się po całym domu, a ja z innego pomieszczenia czułam, że czas na posiłek. 

Zobacz wideo Na TikToku jej śpiewem zachwycają się setki tysięcy. U nas razem z mamą upiekła genialne oponki

Przepis na racuchy z truskawkami

Składniki na zaczyn drożdżowy

  • pół kostki świeżych drożdży,
  • łyżka drobnego cukru,
  • łyżka mąki pszennej,
  • pół szklanki podgrzanego mleka.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła,
  • szklanka ciepłego mleka.

Składniki dodatkowe

  • 300 g truskawek,
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie racuchów zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże umieść w kubku, dodaj cukier i energicznie wymieszaj. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć. Następnie dodaj ciepłe mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
  2. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy. Wbij również jajka, wlej podgrzane mleko i rozpuszczone w rondelku masło.
  3. Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn i wymieszaj całość za pomocą miksera na wolnych obrotach lub łyżki. Ciasto powinno być gęste i jednolite. Wierzch miski przykryj czystą ścierką i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
  4. Truskawki dokładnie umyj i pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki formuj na tłuszczu zgrabne placki. Na wierzchu każdego ułóż kawałki owoców.
  5. Racuchy smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wierzch posyp cukrem pudrem.
Więcej o: