Obłędna i aromatyczna. Ta zupa swoim smakiem przeniesie cię prosto na wakacje, przyda się piekarnik

Dziś mamy dla was naprawdę wyjątkowy przepis na zupę, która bije na głowę wszystkie pomidorówki i krupniki tego świata. Kremowa, aromatyczna, smakuje zupełnie jak z restauracji w dobrym kurorcie na południu Europy. Podstawą jest papryka, ale wcześniej musisz się nią odpowiednio zająć - najlepiej już nagrzewaj piekarnik.

Zupa krem z pieczonej papryki to idealny pomysł na obiad, kiedy chcesz zaserwować sobie i swoim bliskim coś pysznego i niebanalnego. Jeśli lubisz intensywne, południowe smaki, a do urlopu zostało ci jeszcze trochę czasu, ten przepis swoim smakiem przeniesie cię prosto na wakacje. Musisz jednak porządnie upiec paprykę - powinna miejscami być niemal czarna. Wówczas zupa nabierze niesamowitego charakteru i aromatu. 

Zobacz wideo

Zupa krem z pieczonej papryki - smak wakacji w twojej kuchni

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk,
  • ok. 800 ml bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 2 średnie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • odrobina koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, oregano, 
  • oliwa z oliwek,
  • kolendra lub natka pietruszki,
  • do podania: grzanki, pokruszony ser typu feta, ulubione pestki lub nasiona.

Zupa z pieczonej papryki - sposób wykonania:

  1. Papryki prekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż je na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie nasmaruj je oliwą i piecz w piekarniku na grzanym do 200 stopni, aż skórka stanie się ciemna, a miejscami wręcz przypalona. Następnie wyjmij papryki z piekarnika i obierz je ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę lub poszarp widelcem.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 2 minuty i dodaj pieczoną paprykę, ulubione zioła oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Zmniejsz moc palnika i podsmażaj wszystko przez ok. 10 minut.
  3. Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dopraw do smaku przyprawami i gotuj kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem ręcznym na gładki krem i podawaj z grzankami lub serem typu feta. Świetnie będzie pasował także grillowany ser halloumi.

Wskazówka: Do zupy paprykowej możesz dodać 2 łyżki soku z cytryny, a 10 minut przed końcem pieczenia papryki, do piekarnika włóż czosnek zawinięty w folię aluminiową. Ten trik świetnie podkręci smak potrawy i sprawi, że każdy poprosi o przepis.

Więcej o: