• Link został skopiowany

O tych kotletach powiedziała mi sąsiadka babci. Dodałam tylko jeden składnik, a mielone stały się lepsze

Pomimo że nasze klasyczne potrawy same w sobie są już przepyszne, czasem warto z nimi poeksperymentować. Zachęcamy do zmieniania ich składów, a także do dodawania do nich składników, które na pierwszy rzut oka nie są oczywiste. Patent na te kotlety sprzedała mi sąsiadka babci. Stosując go, sam zobaczysz, jak pyszne wychodzą.
Kotlety mielone
Nutria3000 /Shutterstock

Kotlety mielone to klasyk nad klasykami i bardzo rzadko zmieniamy ich smak. Zazwyczaj stosujemy się do jednego klasycznego przepisu, który podany był przez nasze babcie i mamy. Tym razem chcę pokazać, że nawet w nowym wydaniu te kotlety mogą smakować wyśmienicie. Przepis na ten przysmak dostałam od sąsiadki babci i od razu postanowiłam go zrobić. Na początku nie byłam do niego przekonana, ale po spróbowaniu zachwyciłam się nim.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Co jest takiego wyjątkowego w tym przepisie? Przede wszystkim to, że oprócz mięsa mielonego można tam zasmakować młodej kapusty. Jednak to nie wszystko, ponieważ dodaje się do nich również mieszankę aromatycznych przypraw. Po spróbowaniu z pewnością odgadniesz, że w środku jest słodka, a także ostra papryka. Dla lepszego efektu możesz również użyć granulowanego czosnku

Przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego,
  • 400 g młodej kapusty,
  • jajko,
  • cebula,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • bułka tarta do panierowania,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, sól, pieprz i obie papryki.
  2. Młodą kapustę dokładnie przemyj i bardzo drobno posiekaj. Wrzuć ją do miski ze składnikami, dorzuć również drobno pokrojoną cebulę.
  3. Wszystkie podane składniki dokładnie z sobą wymieszaj, do połączenia.
  4. Z powstałej masy mięsnej uformuj zgrabne kotlety mielone. Każdego kotleta panieruj w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej, a gdy stanie się odpowiednio gorący, układaj gotowe kotlety. Smaż je na brązowo z każdej strony. Po wysmażeniu podawaj z ziemniakami i surówką, smacznego!
Więcej o: