Pomimo że nasze klasyczne potrawy same w sobie są już przepyszne, czasem warto z nimi poeksperymentować. Zachęcamy do zmieniania ich składów, a także do dodawania do nich składników, które na pierwszy rzut oka nie są oczywiste. Patent na te kotlety sprzedała mi sąsiadka babci. Stosując go, sam zobaczysz, jak pyszne wychodzą.
Nutria3000 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kotlety mielone to klasyk nad klasykami i bardzo rzadko zmieniamy ich smak. Zazwyczaj stosujemy się do jednego klasycznego przepisu, który podany był przez nasze babcie i mamy. Tym razem chcę pokazać, że nawet w nowym wydaniu te kotlety mogą smakować wyśmienicie. Przepis na ten przysmak dostałam od sąsiadki babci i od razu postanowiłam go zrobić. Na początku nie byłam do niego przekonana, ale po spróbowaniu zachwyciłam się nim.
REKLAMA
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Co jest takiego wyjątkowego w tym przepisie? Przede wszystkim to, że oprócz mięsa mielonego można tam zasmakować młodej kapusty. Jednak to nie wszystko, ponieważ dodaje się do nich również mieszankę aromatycznych przypraw. Po spróbowaniu z pewnością odgadniesz, że w środku jest słodka, a także ostra papryka. Dla lepszego efektu możesz również użyć granulowanego czosnku.
Przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą
Składniki
700 g mięsa mielonego,
400 g młodej kapusty,
jajko,
cebula,
2 łyżki bułki tartej,
bułka tarta do panierowania,
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, sól, pieprz i obie papryki.
Młodą kapustę dokładnie przemyj i bardzo drobno posiekaj. Wrzuć ją do miski ze składnikami, dorzuć również drobno pokrojoną cebulę.
Wszystkie podane składniki dokładnie z sobą wymieszaj, do połączenia.
Z powstałej masy mięsnej uformuj zgrabne kotlety mielone. Każdego kotleta panieruj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej, a gdy stanie się odpowiednio gorący, układaj gotowe kotlety. Smaż je na brązowo z każdej strony. Po wysmażeniu podawaj z ziemniakami i surówką, smacznego!