Babcia złapała się za głowę, gdy podałam te pierogi. Nie mogła uwierzyć, że nie dodałam ziemniaków

Pierogi to danie, które jest bardzo popularne nie tylko w Polsce, lecz także poza granicami naszego kraju. Pomimo tej popularności i tak od lat ich skład wcale się nie zmienia. Właśnie dlatego jest to idealny moment na to, by nieco pokombinować z ich smakiem. Te pierogi na pewno trafią na listę twoich ulubionych, chociaż ich farsz nie jest wcale oczywisty.

Zrobienie pierogów wymaga od nas skupienia, a także czasu. Zazwyczaj korzystamy ze znanych nam już przepisów, które dostaliśmy od naszych mam i babć. Teraz warto wymienić ten przepis na coś nowego i bardziej świeżego. Proponujemy więc przyrządzenie farszu, który wywoła niemałe emocje. Robi się go z sera twarogowego oraz startej skórki i soku z cytryny. Może się wydawać, że takie połączenie nie ma prawa bytu, lecz po spróbowaniu od razu się w nim zakochasz. Pierogi z tego przepisu podaje się z różnymi dodatkami, może to być cukier puder lub domowej roboty syrop cytrynowy. 

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Przepis na pierogi twarogowe

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g sera twarogowego,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • żółtko,
  • łyżka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj masło oraz sól. W środku zrób kopczyk, wlej gorącą wodę i wyrób masę. Przykryj całość ciepłym talerzem i podgrzej przez chwilę w piekarniku lub w mikrofalówce. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka.
  2. Teraz czas na farsz. W misce wymieszaj twaróg, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier, żółtko i cukier waniliowy. Mieszaj do połączenia składników.
  3. Na każde kółko ciasta nałóż łyżeczkę farszu, złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi, aby pierogi się nie rozkleiły podczas gotowania.
  4. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami do wrzącej wody i gotuj przez 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
  5. Gotowe pierogi podawaj polane roztopionym masłem i posypane cukrem pudrem. Można również dodać ulubione owoce lub bitą śmietanę, by podkręcić smak.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.