-
Haps
-
Jak przygotować
- Babcia złapała się za głowę, gdy podałam te pierogi. Nie mogła uwierzyć, że nie dodałam ziemniaków
Babcia złapała się za głowę, gdy podałam te pierogi. Nie mogła uwierzyć, że nie dodałam ziemniaków
Pierogi to danie, które jest bardzo popularne nie tylko w Polsce, lecz także poza granicami naszego kraju. Pomimo tej popularności i tak od lat ich skład wcale się nie zmienia. Właśnie dlatego jest to idealny moment na to, by nieco pokombinować z ich smakiem. Te pierogi na pewno trafią na listę twoich ulubionych, chociaż ich farsz nie jest wcale oczywisty.
Zrobienie pierogów wymaga od nas skupienia, a także czasu. Zazwyczaj korzystamy ze znanych nam już przepisów, które dostaliśmy od naszych mam i babć. Teraz warto wymienić ten przepis na coś nowego i bardziej świeżego. Proponujemy więc przyrządzenie farszu, który wywoła niemałe emocje. Robi się go z sera twarogowego oraz startej skórki i soku z cytryny. Może się wydawać, że takie połączenie nie ma prawa bytu, lecz po spróbowaniu od razu się w nim zakochasz. Pierogi z tego przepisu podaje się z różnymi dodatkami, może to być cukier puder lub domowej roboty syrop cytrynowy.
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień
Przepis na pierogi twarogowe
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml gorącej wody,
- 1 łyżka masła,
- 1/4 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 500 g sera twarogowego,
- skórka otarta z 2 cytryn,
- sok z 1 cytryny,
- 3-4 łyżki cukru,
- żółtko,
- łyżka cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj masło oraz sól. W środku zrób kopczyk, wlej gorącą wodę i wyrób masę. Przykryj całość ciepłym talerzem i podgrzej przez chwilę w piekarniku lub w mikrofalówce. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka.
- Teraz czas na farsz. W misce wymieszaj twaróg, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier, żółtko i cukier waniliowy. Mieszaj do połączenia składników.
- Na każde kółko ciasta nałóż łyżeczkę farszu, złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi, aby pierogi się nie rozkleiły podczas gotowania.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami do wrzącej wody i gotuj przez 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
- Gotowe pierogi podawaj polane roztopionym masłem i posypane cukrem pudrem. Można również dodać ulubione owoce lub bitą śmietanę, by podkręcić smak.