Pierogi to danie, które jest bardzo popularne nie tylko w Polsce, lecz także poza granicami naszego kraju. Pomimo tej popularności i tak od lat ich skład wcale się nie zmienia. Właśnie dlatego jest to idealny moment na to, by nieco pokombinować z ich smakiem. Te pierogi na pewno trafią na listę twoich ulubionych, chociaż ich farsz nie jest wcale oczywisty.
fot. Arx0nt / iStock.com
REKLAMA
REKLAMA
Zrobienie pierogów wymaga od nas skupienia, a także czasu. Zazwyczaj korzystamy ze znanych nam już przepisów, które dostaliśmy od naszych mam i babć. Teraz warto wymienić ten przepis na coś nowego i bardziej świeżego. Proponujemy więc przyrządzenie farszu, który wywoła niemałe emocje. Robi się go z sera twarogowego oraz startej skórki i soku z cytryny. Może się wydawać, że takie połączenie nie ma prawa bytu, lecz po spróbowaniu od razu się w nim zakochasz. Pierogi z tego przepisu podaje się z różnymi dodatkami, może to być cukier puder lub domowej roboty syrop cytrynowy.
REKLAMA
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień
Przepis na pierogi twarogowe
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej,
250 ml gorącej wody,
1 łyżka masła,
1/4 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
500 g sera twarogowego,
skórka otarta z 2 cytryn,
sok z 1 cytryny,
3-4 łyżki cukru,
żółtko,
łyżka cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj masło oraz sól. W środku zrób kopczyk, wlej gorącą wodę i wyrób masę. Przykryj całość ciepłym talerzem i podgrzej przez chwilę w piekarniku lub w mikrofalówce. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka.
Teraz czas na farsz. W misce wymieszaj twaróg, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier, żółtko i cukier waniliowy. Mieszaj do połączenia składników.
Na każde kółko ciasta nałóż łyżeczkę farszu, złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi, aby pierogi się nie rozkleiły podczas gotowania.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami do wrzącej wody i gotuj przez 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Gotowe pierogi podawaj polane roztopionym masłem i posypane cukrem pudrem. Można również dodać ulubione owoce lub bitą śmietanę, by podkręcić smak.