Czasami, zamiast kombinować z fikuśnymi daniami, warto postawić na prostotę. Właśnie dlatego do wakacyjnego menu dopisałam przepis na te wyborne kotlety francuskie. Ich smaku nie da się podrobić - są soczyste, miękkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Sekret tkwi w aromatycznych dodatkach i szybkim przygotowaniu!
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety po francusku to soczysty zamiennik tradycyjnych schabowych
Jeśli poszukujesz alternatywy na niedzielny obiad, zdecyduj się na pyszne kotlety francuskie. Mięso w tym wydaniu jest wyborne, rozpływa się w ustach i jest niebywale delikatne. To wszystko za sprawą kilku składników i przede wszystkim sosów, które doskonale komponują się z drobiem.
Taka propozycja zastąpi mięsne rarytasy, które trzeba długo marynować czy poddawać innym przygotowaniom. Kotlety po francusku bazują na piersi z kurczaka, są ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy połączyć drób z musztardą, majonezem i bogatą mieszanką przypraw, a następnie wszystko formować w niewielkie porcje. Kotleciki smażymy na patelni na złoty kolor i serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis na kotlety po francusku, które rozpływają się w ustach
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 4 łyżki mąki,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka musztardy francuskiej,
- 2 jajka,
- ząbek czosnku,
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść.
- Mięso pokrój w niewielką kostkę i przełóż do miski.
- Do pokrojonego kurczaka dodaj jajka, musztardę, majonez, przyprawy i drobno posiekaną zieleninę oraz czosnek.
- Wszystko starannie wymieszaj i przełóż do lodówki na 30 minut (można pominąć).
- Tak przygotowane mięso formuj na niewielkie kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, tak by wszystko się pięknie zarumieniło.
- Gotowe kotlety warto serwować z sezonowymi warzywami i puree ziemniaczanym, smacznego!
- Wskazówka - do kotletów po francusku można dodać także inne ulubione przyprawy. Danie rewelacyjnie smakuje także z kaszą, ryżem lub surówkami.