Kotlety po francusku to konkurencja dla schabowych. Wszystko przez kremowy dodatek i ostry sos

Brakuje czasu na marynowanie mięsa, a marzysz o wybornym obiedzie? Zamiast klepać schabowe czy formować babcine mielone postaw na kotlety po francusku. Robię je na co dzień i od święta - zawsze smakują rewelacyjnie przez dodatek kremowego i ostrego sosu.

Czasami, zamiast kombinować z fikuśnymi daniami, warto postawić na prostotę. Właśnie dlatego do wakacyjnego menu dopisałam przepis na te wyborne kotlety francuskie. Ich smaku nie da się podrobić - są soczyste, miękkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Sekret tkwi w aromatycznych dodatkach i szybkim przygotowaniu!

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety po francusku to soczysty zamiennik tradycyjnych schabowych 

Jeśli poszukujesz alternatywy na niedzielny obiad, zdecyduj się na pyszne kotlety francuskie. Mięso w tym wydaniu jest wyborne, rozpływa się w ustach i jest niebywale delikatne. To wszystko za sprawą kilku składników i przede wszystkim sosów, które doskonale komponują się z drobiem.

Taka propozycja zastąpi mięsne rarytasy, które trzeba długo marynować czy poddawać innym przygotowaniom. Kotlety po francusku bazują na piersi z kurczaka, są ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy połączyć drób z musztardą, majonezem i bogatą mieszanką przypraw, a następnie wszystko formować w niewielkie porcje. Kotleciki smażymy na patelni na złoty kolor i serwujemy z ulubionymi dodatkami. 

Przepis na kotlety po francusku, które rozpływają się w ustach 

Składniki: 

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • 2 jajka,
  • ząbek czosnku,
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść. 
  2. Mięso pokrój w niewielką kostkę i przełóż do miski. 
  3. Do pokrojonego kurczaka dodaj jajka, musztardę, majonez, przyprawy i drobno posiekaną zieleninę oraz czosnek. 
  4. Wszystko starannie wymieszaj i przełóż do lodówki na 30 minut (można pominąć). 
  5. Tak przygotowane mięso formuj na niewielkie kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, tak by wszystko się pięknie zarumieniło. 
  6. Gotowe kotlety warto serwować z sezonowymi warzywami i puree ziemniaczanym, smacznego!
  7. Wskazówka - do kotletów po francusku można dodać także inne ulubione przyprawy. Danie rewelacyjnie smakuje także z kaszą, ryżem lub surówkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.