Choć klasyki kuchni, takie jak kotlety mielone czy schabowy, często stanowią podstawę niedzielnego obiadu, warto eksperymentować i urozmaicać menu, poszukując pomysłowych rozwiązań. Odkrywanie nowych dań z innych krajów pozwala nam rozszerzyć horyzonty smakowe. Taką propozycją są np. kotlety francuskie. Domownicy będą prosić o dokładkę.
Aby przygotować kotlety francuskie, potrzebujemy:
Na samym początku należy zająć się kurczakiem i pokroić go w plastry o grubości około 1 cm. Następnie zajmiemy się pozostałymi składnikami:
Podczas wyboru dobrej piersi z kurczaka warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Przede wszystkim kolor mięsa. Powinien być jasnoróżowy i jednolity, unikajmy tego z żółtymi lub sinymi plamkami oraz odbarwieniami. Ważne jest także sprawdzenie opakowania. Unikajmy napęczniałych paczek. Może to świadczyć braku świeżości. Podczas dotykania piersi przez folię, zwróćmy uwagę na sprężystość. Dobry kurczak nie odkształca się pod wpływem nacisku. Jeżeli po dotknięciu utrzymuje się długotrwałe wgłębienie, może świadczyć długim lub niewłaściwym przechowywaniu.