Zamiast klepać schabowe, sięgam po trik sąsiadki na kotlety francuskie. Soczyste i chrupiące

Jeśli poszukujesz alternatywy na niedzielny obiad, zdecyduj się na pyszne kotlety francuskie. Ich wyjątkowy smak jest warty skosztowania. Zwłaszcza serowa panierka, która otacza ten przysmak, to niezapomniana uczta dla zmysłów. Z pewnością pozostanie w pamięci na długo.

Choć klasyki kuchni, takie jak kotlety mielone czy schabowy, często stanowią podstawę niedzielnego obiadu, warto eksperymentować i urozmaicać menu, poszukując pomysłowych rozwiązań. Odkrywanie nowych dań z innych krajów pozwala nam rozszerzyć horyzonty smakowe. Taką propozycją są np. kotlety francuskie. Domownicy będą prosić o dokładkę.

Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem

Kotlety z piersi kurczaka z serem na niedzielny obiad? Wybierz te we francuskiej wersji

Aby przygotować kotlety francuskie, potrzebujemy:

  • pół kg piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki mąki
  • opakowanie zupy cebulowej
  • 130 ml mleka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia.

Na samym początku należy zająć się kurczakiem i pokroić go w plastry o grubości około 1 cm. Następnie zajmiemy się pozostałymi składnikami:

  1. Zetrzyj ser żółty na tarce o dużych oczkach.
  2. W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj mleko, sól, pieprz oraz opakowanie zupy cebulowej. Dobrze wymieszaj.
  3. Do mieszanki jajecznej dodaj starty ser żółty i mąkę, dokładnie wymieszaj.
  4. Wrzuć pokrojone mięso do miski z panierką i delikatnie obtaczaj, upewniając się, że każdy kawałek jest dokładnie pokryty.
  5. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż kotlety z kurczaka z obu stron na złoty kolor, około 4-5 minut z każdej strony.
  6. Po usmażeniu odłóż kotlety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Jak sprawdzić, czy pierś z kurczaka jest dobra? Należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy

Podczas wyboru dobrej piersi z kurczaka warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Przede wszystkim kolor mięsa. Powinien być jasnoróżowy i jednolity, unikajmy tego z żółtymi lub sinymi plamkami oraz odbarwieniami. Ważne jest także sprawdzenie opakowania. Unikajmy napęczniałych paczek. Może to świadczyć braku świeżości. Podczas dotykania piersi przez folię, zwróćmy uwagę na sprężystość. Dobry kurczak nie odkształca się pod wpływem nacisku. Jeżeli po dotknięciu utrzymuje się długotrwałe wgłębienie, może świadczyć długim lub niewłaściwym przechowywaniu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.