Schab często wykorzystywany jest w kuchni ze względu na bogaty smak i soczystość, które wynikają z odpowiedniego przygotowania i pieczenia. Mięso można je podawać na wiele sposobów — od tradycyjnego smażenia po pieczenie lub duszenie z dodatkami. Dzisiejszy przepis zdecydowanie zagości w twojej kuchni na dłużej.
Na YouTube możemy znaleźć konto o nazwie Cookrate - Meat Recipes, na którym już jakiś czas temu opublikowano przepis na wyjątkowe schabowe w wersji niemieckiej. Na filmiku widać dokładne etapy przygotowywania obiadu od obrobienia mięsa po tworzenie farszu i zapiekanie.
Przygotowaliśmy instrukcje dokładnego przygotowania tej potrawy i listę potrzebnych składników:
Nadzienie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie lekko rozbij kotlety schabowe i przekrój je wzdłuż i na poprzek, aby uzyskać grubą kratę. Nie krój mięsa do końca, aby całość trzymała się razem, a następnie posól i popieprz. Obierz cebulę i pokrój ją w plastry, a grzyby i pomidory pokrój w drobną kostkę. Cebulę ułóż na blaszce, na której będziesz piec mięso, a następnie ułóż kotlety na cebuli. Na rozgrzanej patelni przygotuj pieczarki, czerwoną paprykę i pomidory, smażąc je przez kilka minut. Dopraw mieszankę solą i pieprzem, a na koniec dodaj posiekane zioła, majonez oraz część sera. Dokładnie wymieszaj. Na środek każdego kotleta schabowego połóż porcję nadzienia, a następnie posyp resztą startego sera cheddar. Dno blachy zalej wodą. Piecz kotlety w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone. Smacznego.