Kremowy makaron ze szpinakiem zrobisz w piętnaście minut. Połączenie dwóch serów to gwarancja sukcesu

Pomysł na szybki obiad to nie tylko jajko sadzone z mizerią albo zupka instant. Dziś mamy przepis na błyskawiczny obiad, który zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ smakuje jak marzenie. Makaron ze szpinakiem może nie brzmi jak wykwintne danie, ale dzięki połączeniu dwóch serów stanie się twoim popisowym daniem. Nie chcesz godzinami stać przy garach, a bliscy domagają się pysznego obiadu? Już wiesz, co robić.

Makaron ze szpinakiem to zawsze świetny pomysł na szybki obiad, kiedy czas goni, a doba nie chce się rozciągnąć. Przepis jest banalnie prosty i nikomu nie sprawi problemu i właśnie takie receptury lubimy najbardziej. Makaron ze szpinakiem możesz zrobić na kilka sposobów, możesz dodać kurczaka, łososia albo tofu. Jednak nie należy zapomnieć o serze, a w zasadzie dwóch serach - greckim serze feta oraz włoskim serze ricotta. To połączenie sprawi, że makaron będzie kremowy i przepyszny, a ty swoją kuchnię zamienisz chwilowo w dobrą restaurację, a to wszystko w 15 minut. 

Zobacz wideo To najlepsze spaghetti w całej sieci!

Przepis na szybki obiad - kremowy makaron ze szpinakiem

Składniki:

  • 300 g makaronu, najlepiej spaghetti lub tagliatelle,
  • ok. 600 g świeżego szpinaku,
  • 1 większa cebula,
  • 150 g sera feta,
  • 100 g sera ricotta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
  • kilka łyżek wody z gotowanego makaronu,
  • dodatkowo: pokrojona w kostkę większa pierś z kurczaka,
  • sól, pieprz do smaku, opcjonalnie zioła prowansalskie.

Makaron ze szpinakiem - sposób wykonania:

  1. Jeśli używasz kurczaka, wcześniej go pokrój i zamarynuj w ulubionych przyprawach. Polecam zioła prowansalskie albo czosnek niedźwiedzi. Kiedy mięso już swoje odczeka, obsmaż je na niewielkiej ilości masła klarowanego albo innego tłuszczu.
  2. Makaron ugotuj al dente w dość dużej ilości wody z solą i odrobiną tłuszczu. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj resztę składników.
  3. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, dodaj opłukany szpinak. Podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Następnie lekko osól i dodaj pieprz.
  4. Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do podduszonego szpinaku, dodaj także ser ricotta. Podduszaj całość, aż sery się rozpuszczą. Następnie dodaj makaron i kurczaka, jeśli go używasz. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli uważasz, że sos jest za gęsty, dodaj odrobinę wody spod makaronu.

Kiedy zaserwujesz swoim bliskim taki makaron, bez dokładki się nie obejdzie. Jak widzisz, przepis jest banalny i szybciutki. Idealnie sprawdzi się w te dni, kiedy masz napięty grafik lub zwyczajnie nie masz chęci na gotowanie skomplikowanych potraw. W prostocie tkwi siła i to jedna z najważniejszych zasad dotyczących gotowania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.