Makaron ze szpinakiem to zawsze świetny pomysł na szybki obiad, kiedy czas goni, a doba nie chce się rozciągnąć. Przepis jest banalnie prosty i nikomu nie sprawi problemu i właśnie takie receptury lubimy najbardziej. Makaron ze szpinakiem możesz zrobić na kilka sposobów, możesz dodać kurczaka, łososia albo tofu. Jednak nie należy zapomnieć o serze, a w zasadzie dwóch serach - greckim serze feta oraz włoskim serze ricotta. To połączenie sprawi, że makaron będzie kremowy i przepyszny, a ty swoją kuchnię zamienisz chwilowo w dobrą restaurację, a to wszystko w 15 minut.
Zobacz wideo To najlepsze spaghetti w całej sieci!
Przepis na szybki obiad - kremowy makaron ze szpinakiem
Składniki:
- 300 g makaronu, najlepiej spaghetti lub tagliatelle,
- ok. 600 g świeżego szpinaku,
- 1 większa cebula,
- 150 g sera feta,
- 100 g sera ricotta,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
- kilka łyżek wody z gotowanego makaronu,
- dodatkowo: pokrojona w kostkę większa pierś z kurczaka,
- sól, pieprz do smaku, opcjonalnie zioła prowansalskie.
Makaron ze szpinakiem - sposób wykonania:
- Jeśli używasz kurczaka, wcześniej go pokrój i zamarynuj w ulubionych przyprawach. Polecam zioła prowansalskie albo czosnek niedźwiedzi. Kiedy mięso już swoje odczeka, obsmaż je na niewielkiej ilości masła klarowanego albo innego tłuszczu.
- Makaron ugotuj al dente w dość dużej ilości wody z solą i odrobiną tłuszczu. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj resztę składników.
- Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, dodaj opłukany szpinak. Podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Następnie lekko osól i dodaj pieprz.
- Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do podduszonego szpinaku, dodaj także ser ricotta. Podduszaj całość, aż sery się rozpuszczą. Następnie dodaj makaron i kurczaka, jeśli go używasz. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli uważasz, że sos jest za gęsty, dodaj odrobinę wody spod makaronu.
Kiedy zaserwujesz swoim bliskim taki makaron, bez dokładki się nie obejdzie. Jak widzisz, przepis jest banalny i szybciutki. Idealnie sprawdzi się w te dni, kiedy masz napięty grafik lub zwyczajnie nie masz chęci na gotowanie skomplikowanych potraw. W prostocie tkwi siła i to jedna z najważniejszych zasad dotyczących gotowania.