Od kiedy znam ten przepis, nie jem na śniadanie kanapek. Zwali cię to z nóg

Kto nie ma problemu z porannymi śniadaniami, niech podniesie rękę. Jestem przekonana, że większość z nas ma jednak z tym problem, ponieważ o tej porze dnia nawet nie wiemy, co możemy zjeść. Nasz wybór pada na klasyczne kanapki, które jemy dzień za dniem i z każdą taką chwilą nudzą się one jeszcze bardziej. Jeśli i ciebie dotyka ta kwestia, przeczytaj poniższy przepis i zainspiruj się, by zrobić pyszne śniadanie.

Jestem osobą, która bardzo lubi przyrządzać śniadania. Jednak bardzo często spotykam się z problemem, kiedy to nie wiem, co mogę zjeść o poranku. Wtedy zaglądam do internetu i dzięki temu mogę zainspirować się recepturami. Niedawno w moje ręce wpadł przepis na smaczne i słodkie placki, które bez dwóch zdań przebijają smakiem kanapki. Kiedy je poznałam, już nie jem pieczywa z dodatkami.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Placki bananowe są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Ich przyrządzenie na pewno nie pochłonie za wiele twojego czasu. W trakcie ich smażenia możesz robić inne rzeczy, dzięki czemu nie spóźnisz się do pracy lub do szkoły.  Jeśli jednak i tak wiesz, że nie znajdziesz czasu na ich przygotowanie, możesz zrobić je wieczór wcześniej, a rano podgrzać je na patelni. Nawet w takiej formie smakują obłędnie. 

Przepis na placki bananowe

Składniki

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Banany obierz i rozgnieć widelcem w dużej misce, aż będą miały konsystencję purée. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, a następnie dobrze wymieszaj.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrej mieszanki bananowej, na przemian z mlekiem, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  3. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Łyżką nakładaj ciasto na patelnię, formując małe placki. Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i puszyste.
  4. Podawaj placki bananowe z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, świeże owoce czy jogurt.
Co jadasz na śniadanie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.