-
Haps
-
Jak przygotować
- Od kiedy znam ten przepis, nie jem na śniadanie kanapek. Zwali cię to z nóg
Od kiedy znam ten przepis, nie jem na śniadanie kanapek. Zwali cię to z nóg
Kto nie ma problemu z porannymi śniadaniami, niech podniesie rękę. Jestem przekonana, że większość z nas ma jednak z tym problem, ponieważ o tej porze dnia nawet nie wiemy, co możemy zjeść. Nasz wybór pada na klasyczne kanapki, które jemy dzień za dniem i z każdą taką chwilą nudzą się one jeszcze bardziej. Jeśli i ciebie dotyka ta kwestia, przeczytaj poniższy przepis i zainspiruj się, by zrobić pyszne śniadanie.
Jestem osobą, która bardzo lubi przyrządzać śniadania. Jednak bardzo często spotykam się z problemem, kiedy to nie wiem, co mogę zjeść o poranku. Wtedy zaglądam do internetu i dzięki temu mogę zainspirować się recepturami. Niedawno w moje ręce wpadł przepis na smaczne i słodkie placki, które bez dwóch zdań przebijają smakiem kanapki. Kiedy je poznałam, już nie jem pieczywa z dodatkami.
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Placki bananowe są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Ich przyrządzenie na pewno nie pochłonie za wiele twojego czasu. W trakcie ich smażenia możesz robić inne rzeczy, dzięki czemu nie spóźnisz się do pracy lub do szkoły. Jeśli jednak i tak wiesz, że nie znajdziesz czasu na ich przygotowanie, możesz zrobić je wieczór wcześniej, a rano podgrzać je na patelni. Nawet w takiej formie smakują obłędnie.
Przepis na placki bananowe
Składniki
- 2 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 100 ml mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- łyżka cukru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Banany obierz i rozgnieć widelcem w dużej misce, aż będą miały konsystencję purée. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, a następnie dobrze wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrej mieszanki bananowej, na przemian z mlekiem, aż uzyskasz gładkie ciasto.
- Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Łyżką nakładaj ciasto na patelnię, formując małe placki. Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i puszyste.
- Podawaj placki bananowe z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, świeże owoce czy jogurt.