Jak zrobić jajecznicę z kurkami? Pół Polski popełnia klasyczny błąd - ty tak nie rób

Jajecznica z kurkami to śniadanie nad śniadania i jak tylko zaczyna się sezon na te grzyby, aż żal odpuścić sobie tę przyjemność. Jajecznicę z kurkami robi się bardzo łatwo, ale mnóstwo osób popełnia jeden błąd z jajkami. Dziś podpowiemy, jak zrobić jajecznicę, żeby była idealna.

Jajecznica z kurkami to wymarzone letnie śniadanie i prawie cały rok czekamy na ten wyjątkowy moment, kiedy te pyszne grzyby pojawią się w lasach albo sklepach. Jajecznicę z kurkami robi się bardzo łatwo i naprawdę trzeba się postarać, żeby nie wyszła. Jednak sporo osób robi klasyczny błąd z jajkami. Chodzi o to, że najpierw mieszają je w misce i następnie wlewają na patelnię. Nie popieram - wówczas jajecznica nie będzie miała odpowiedniej tekstury i będzie raczej przypominała omlet. Należy wbić jajka bezpośrednio na patelnię i delikatnie mieszać szpatułką najpierw samo białko, później, gdy zacznie się ścinać - żółtko. Tym sposobem zrobisz jajecznicę swojego życia. 

Zobacz wideo Jakubiak zdradza, jak warto przygotować grzyby

Jajecznica z kurkami - przepis na śniadanie twojego życia

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g oczyszczonych kurek,
  • 1 średnia cebula (polecam czosnkową),
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do posypania koperek lub natka.

Jajecznica z kurkami - sposób wykonania:

  1. Oczyszczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Przygotuj większą patelnię i rozpuść na niej masło oraz oliwę. Dodaj cebulę i smaż minutę na średniej mocy palnika. Następnie dodaj kurki i dalej smaż, aż odparuje z nich płyn.
  3. Grzyby powinny być dobrze ścięte i rumiane, w przeciwnym razie jajecznica będzie zbyt wodnista.
  4. Do podsmażonych grzybów wbij jajka i energicznie mieszaj całość drewnianą łyżką, najpierw mieszaj białka, kiedy się zetną, mieszaj żółtka.  Co kilka sekund zdejmij patelnię z ognia. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Jajecznicę z kurkami podawaj od razu posypaną ulubioną zieleniną. Możesz podać ją także na grzance - taka kanapka na pewno sprawi, że twoje śniadanie będzie obłędnie pyszne. 

Taka jajecznica jest delikatna, puszysta i smakuje po prostu fantastycznie. Możesz dodać do niej zgnieciony w prasce ząbek czosnku - to świetnie podkręci smak potrawy. Pamiętaj jednak, że kurki muszą być dokładnie oczyszczone - polecam zrobić to za pomącą miękkiego pędzelka, raczej nie polecam moczenia kurek w wodzie. 

Najlepsza jajecznica to:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.