Na wszystkie rodzinne imprezy ciotka robi tę zupę. Tym przepisem wygrałaby Masterchefa

Zupa pieczarkowo-porowa to popisowe danie ciotki Bożenki. Robi je na wszystkie spotkania rodzinne i jeszcze nie zdarzyło się, by kilka osób nie wzięło dokładki. Przepis jest banalnie prosty, a dodatek sera sprawia, że zupa smakuje nie jak spod ręki starszej ciotki, a jakby robił ją najlepszy kuchmistrz.

Zupa pieczarkowa z porem i mięsem mielonym to coś więcej niż zwykły posiłek. To przepyszne danie robi się naprawdę łatwo i zadziwiająco szybko. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat i nie ma imienin czy świąt bez tej zupy. Jeśli lubisz dobrze zjeść, wcale nie musisz jechać do drogiej restauracji - zrób zupę pieczarkowo-porową z tego przepisu i zaskocz swoich bliskich czymś bajecznie pysznym. 

Zobacz wideo Co zrobić z przesoloną zupą? Sprawdź nasze porady

Zupa pieczarkowa z porem i mięsem mielonym

Składniki:

  • 500-700 g pieczarek,
  • 500 g mielonego mięsa,
  • 1 por,
  • ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • czubata łyżka sera w typie greckiej fety,
  • ok. 300 g serka mascarpone,
  • masło,
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  • do podania makaron lub grzanki.

Zupa pieczarkowa - sposób wykonania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Ja obieram pieczarki tylko wtedy, kiedy "pokazały blaszki". Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Por posiekaj dość drono. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu.
  2. Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zmieni kolor.
  3. Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu, pamiętaj, że pieczarki powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek mascarpone oraz fetę. Gotuj, aż sery się rozpuszczą i dopraw do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - pieczarki były solone oraz ser w typie fety także jest dość słony.

Taką zupę możesz podawać z makaronem lub grzankami. Jeśli nie masz pod ręką serka mascarpone, możesz dodać serek topiony. Smak zupy wówczas się nieco zmieni, ale będzie równie dobry. Jeśli nie jesz mięsa, możesz pominąć je w przepisie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.