Pokroiłam kurczaka, wrzuciłam do marynaty i poczekałam. Po wysmażeniu miałam najlepsze kotlety

Dania z kurczaka są bardzo popularne i wiele osób postanawia go robić na co dzień. Nic dziwnego, ponieważ to mięso jest delikatne i bardzo smaczne, co tylko zachęca do jego zjedzenia. W tym przepisie zakochałam się od razu, a to w czym zanurzony został kurczak to coś obłędnego. Dawno nie jadłam czegoś lepszego.

Kurczak od zawsze był moim ulubionym mięsem i mogłabym go jeść za każdym razem, gdy chcę zrobić obiad. Można z niego zrobić wiele pysznych potraw i nie ma możliwości, że kiedykolwiek się znudzi. Gdy poznałam poniższy przepis, od razu się w nim zakochałam i wiedziałam, że będę go powtarzać cały czas. Nie tylko ja się nim zachwycam, cała rodzina pragnie, abym go robiła nawet codziennie.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne

Kotleciki szu szu nie dla każdego są oczywistą potrawą. Oczywiście znamy kotlety z mięsa z kurczaka, a także jego panierowane kąski, ale nie każdy wie o tym sposobie. Kotleciki te wyróżniają się na tle innych potraw tym, że główną rolę pełni w nich marynata. Zrobisz ją z jajek, śmietany i przypraw. Kawałki kurczaka wrzuca się do niej, następnie pozostawia na kilka godzin, a później wysmaża. Takie kotleciki można podawać z ulubionymi dodatkami.

Przepis na kotleciki szu szu

Składniki

  • jedna podwójna pierś z kurczaka,
  • olej do smażenia.

Składniki na marynatę

  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki oleju,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wszystkie podane składniki na marynatę dokładnie ze sobą wymieszaj w większej misce.
  2. Umytą oraz osuszoną pierś z kurczaka przekrój na dwie części, następnie delikatnie, po skosie pokrój ją na plastry o grubości około 1 cm.
  3. Mięso dokładnie pokryj przygotowaną wcześniej marynatą. Wstaw je do lodówki na minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  4. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni. Gdy będzie odpowiednio gorący, układaj na nim kotleciki. Smaż je z każdej strony do rumianego koloru.
  5. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by mogły odsączyć się z nadmiaru tłuszczu. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: