-
Haps
-
Jak przygotować
- Pokroiłam kurczaka, wrzuciłam do marynaty i poczekałam. Po wysmażeniu miałam najlepsze kotlety
Pokroiłam kurczaka, wrzuciłam do marynaty i poczekałam. Po wysmażeniu miałam najlepsze kotlety
Dania z kurczaka są bardzo popularne i wiele osób postanawia go robić na co dzień. Nic dziwnego, ponieważ to mięso jest delikatne i bardzo smaczne, co tylko zachęca do jego zjedzenia. W tym przepisie zakochałam się od razu, a to w czym zanurzony został kurczak to coś obłędnego. Dawno nie jadłam czegoś lepszego.
Kurczak od zawsze był moim ulubionym mięsem i mogłabym go jeść za każdym razem, gdy chcę zrobić obiad. Można z niego zrobić wiele pysznych potraw i nie ma możliwości, że kiedykolwiek się znudzi. Gdy poznałam poniższy przepis, od razu się w nim zakochałam i wiedziałam, że będę go powtarzać cały czas. Nie tylko ja się nim zachwycam, cała rodzina pragnie, abym go robiła nawet codziennie.
Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne
Kotleciki szu szu nie dla każdego są oczywistą potrawą. Oczywiście znamy kotlety z mięsa z kurczaka, a także jego panierowane kąski, ale nie każdy wie o tym sposobie. Kotleciki te wyróżniają się na tle innych potraw tym, że główną rolę pełni w nich marynata. Zrobisz ją z jajek, śmietany i przypraw. Kawałki kurczaka wrzuca się do niej, następnie pozostawia na kilka godzin, a później wysmaża. Takie kotleciki można podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis na kotleciki szu szu
Składniki
- jedna podwójna pierś z kurczaka,
- olej do smażenia.
Składniki na marynatę
- 2 żółtka,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżki oleju,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 2 ząbki czosnku,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wszystkie podane składniki na marynatę dokładnie ze sobą wymieszaj w większej misce.
- Umytą oraz osuszoną pierś z kurczaka przekrój na dwie części, następnie delikatnie, po skosie pokrój ją na plastry o grubości około 1 cm.
- Mięso dokładnie pokryj przygotowaną wcześniej marynatą. Wstaw je do lodówki na minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie rozgrzej olej na patelni. Gdy będzie odpowiednio gorący, układaj na nim kotleciki. Smaż je z każdej strony do rumianego koloru.
- Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by mogły odsączyć się z nadmiaru tłuszczu. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.