Każdy o nim zapomniał, a wychodzą z niego przepyszne przetwory. Ten dżem musisz mieć w piwnicy

Lato to idealny czas na to, aby przygotować swoje zapasy na okres jesieni i zimy. Wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw jest do tego idealnym sposobem, ponieważ można zamknąć w słoikach ich smak i powrócić do niego kiedy tylko będziemy mieć na to ochotę. Niestety nie pamiętamy o każdym sezonowym owocu i wiele na tym tracimy. W tym roku przypomnij sobie o tym, a zapasy będą jeszcze pyszniejsze.

Oczywiste jest, że okres letni to idealny czas na to, aby zaopatrzyć się w przetwory, które zostaną otworzone już tej zimy. W słoikach zamykamy bardzo dużo pyszności, zaczynając od ogórków, a kończąc na różnego rodzaju owocach. Dżemy są popularnymi przetworami i to właśnie ich zaraz za ogórkami robimy najwięcej. Najczęściej robione są one z malin, porzeczek i truskawek, jednak nie warto zapominać o innych równie pysznych owocach.

Zobacz wideo Ciągle się śpieszysz? Dopada cię stres? Jedz agrest

Smak, o którym nie warto zapomnieć to smak agrestu. Niestety zauważyłam, że coraz mniej osób zaczyna doceniać jego wartości smakowe i odżywcze. Agrest jest nie tylko dobry, ale również zdrowy, a wykorzystanie go do zrobienia dżemów jest idealnym pomysłem. Dżem z agrestu można później wykorzystać do wypieków, a także świetnie smakuje z chlebem. W tym roku zrób chociaż kilka słoików tego smarowidła, bo na pewno będziesz zadowolony. 

Przepis na dżem z agrestu

Składniki

  • 1 kg agrestu,
  • 500 g cukru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. Agrest dokładnie umyj, usuń szypułki i przekrój na pół.
  2. W dużym garnku połącz owoce, cukier, sok z cytryny i wodę. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  3. Doprowadź mieszankę do wrzenia, ustawiając ją na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 30-40 minut, często mieszając, aż dżem zgęstnieje.
  4. Sprawdź konsystencję dżemu, nakładając odrobinę na schłodzony talerzyk. Jeśli po kilku sekundach zetnie się i będzie miała odpowiednią gęstość, jest gotowy.
  5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj go w chłodnym miejscu.
Lubisz smak agrestu?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.