Jajecznica wyjdzie aksamitna i kremowa. Nikt nie ma pojęcia, że ten dodatek zdziała cuda

Jajecznica to królowa śniadań i robimy ją naprawdę często. No właśnie, robimy ją na tyle często, że już nawet nie zwracamy uwagi, że wychodzi sucha i czasami wręcz niesmaczna. Dziś zdradzimy wam trik na jajecznicę marzeń. Będzie kremowa i delikatna, a przyda się biały dodatek.

Jajka jemy niemal codziennie, a jeśli nie codziennie to na pewno bardzo często. Oczywiście wśród sposobów przygotowania jajek króluje jajecznica i nie ma w tym nic dziwnego. Jest ława i szybka do zrobienia, można dodać do niej co się akurat ma pod ręką - boczek, kiełbasę, cebulę, grzywy i warzywa. Jednak jeśli chodzi o jajecznicę, warto wiedzieć jedno - to nie musi być zwykłe, typowe śniadanie. Może zamienić się w danie jak z drogiego hotelu, a to za sprawą dodatku, który na pewno masz w lodówce. Jak zrobić jajecznicę na majonezie? Już tłumaczymy.

Zobacz wideo Zobacz przepis na nietypowe jajka

Kremowa jajecznica - przepis na superśniadanie

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 mała cebulka szalotka
  • kilka plastrów wędliny, boczku lub kawałek kiełbasy, 
  • czubata łyżka majonezu, 
  • odrobina masła, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • szczypiorek do dekoracji. 

Jajecznica na majonezie - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło. Kiedy się roztapia, pokrój cebulę i dodatku, których zamierzasz użyć. 
  2. Na gorącym maśle zeszklij cebulę i potem dodaj dodatki. Ja zwykle używam boczku, ale ty możesz dodać co wolisz - bardzo polecam wędzonego kurczaka albo rybę. Podsmażaj kilka chwil, aż dodatki się zarumienią. 
  3. Dodaj łyżkę majonezu i poczekaj, aż się roztopi. Następnie wbij jajka i kiedy białko zacznie się ścinać, delikatnie mieszaj szpatułką, aż uzyskasz twoją ulubioną konsystencję. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. 

Niby nic, a smak zmienia się diametralnie. Zawsze wiadomo było, że majonez i jajka to połączenie idealne, ale o jajecznicy na majonezie prawie nikt nie wie. Mam nadzieję, że ta porada odmieni wasze śniadania i sprawi, że będziecie zaczynać dzień zawsze od najlepszej jajecznicy waszego życia. 

Jesz jajka na śniadanie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.