• Link został skopiowany

Szybka zupa z młodej kapusty jak ze stołówki. Wystarczy bulion i kilka dodatków

Młoda kapusta to jedno z najlepszych warzyw, które oferują nam letnie i wiosenne miesiące. Smakuje wyśmienicie bez większego znaczenia, jak ją przyrządzamy, jednak dzisiejszy przepis jest naprawdę wyjątkowy. Zupa z młodej kapusty to rzecz, którą koniecznie musisz zrobić w sezonie.
Zupa z kapusty
Fot. MichikoDesign/Pixabay

Zupa z młodej kapusty to idealna propozycja na letni obiad. Jest lekka, bardzo aromatyczna i szybka do wykonania. Zrobisz ją bez problemu na rosole lub dowolnym bulionie, ale nie wolno ci zapomnieć o kilku rzeczach. Pierwszą jest to, że młoda kapusta szybko mięknie, więc kiedy za długo będziesz gotować ją w zupie, straci jędrność (chyba że tak właśnie lubisz). Kolejną rzeczą są dodatki - koperek to absolutnie najlepszy dodatek do młodej kapusty. Warto dodać też liście laurowe i trochę kminku - ten smak z pewnością zawróci ci w głowie. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki. Zobacz jak zrobić kapustę małosolną

Zupa z młodej kapusty jak ze stołówki - przepis na obiad na lato

Składniki:

  • 1 większa główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 200 g swojskiej kiełbasy, najlepiej wędzonej
  • 150 g boczku wędzonego,
  • koperek,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • odrobina smalcu,
  • dowolny bulion lub lekki rosół (ok. 2 l).

Zupa z młodej kapusty - sposób wykonania:

  1. Kiełbasę pokrój w talarki, a boczek w kostkę. Cebulę posiekaj, kapustę poszatkuj, a marchewkę zetrzyj lub także pokrój w talarki. Seler także możesz zetrzeć na tarce.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim odrobinę smalcu. Następnie dodaj boczek i kiedy się wytopi, dodaj kiełbasę oraz cebulę. Podsmażaj całość do zeszklenia, następnie dodaj marchewkę, seler i kapustę. Podsmażaj, aż kapusta zwiędnie.
  3. Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól oraz pieprz do smaku. Gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. W połowie gotowania dodaj posiekany koperek.
  4. Kiedy zupa będzie już gotowa, możesz dodać zasmażkę z mąki i masła albo smalcu, jednak nie jest to konieczne. Możesz także dodać trochę koncentratu pomidorowego, jeśli chcesz.

Taka zupa to mistrzostwo w najprostszej formie. Podawaj ją z kromką pieczywa lub z tłuczonymi ziemniakami. Co ważne - możesz ją zawekować lub nawet zamrozić, by za kilka miesięcy, kiedy sezon się skończy cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. 

Więcej o: