Zupa mleczna to kulinarna trauma z czasów naszego dzieciństwa, kiedy dość często była serwowana na obiad w przedszkolu, w szkołach i na koloniach. Niektórzy wręcz nie mogli znieść samego zapachu a wizja jedzenia mdłej zupy, na której zbierał się kożuch, przyprawiała o mdłości na samą myśl. Jednak przecież zupa mleczna wcale nie musi być serwowana na słodko. Dziś mamy przepis na zupę mleczną w zupełnie nowej, wytrawnej wersji. Ważnym dodatkiem jest czosnek i gałka muszkatołowa. Zrób z czystej ciekawości, a na pewno ci zasmakuje.
Z czym podać zupę mleczną, żeby zyskała na smaku? Polecam kluseczki parmezanowe. Wystarczy zmieszać 2 jajka i 3 łyżki startego parmezanu. Wystarczy chwilę gotować je na gorącym mleku i zajadać. Możesz dodać do zupy mlecznej także odrobinę słonego sera w typie greckiej fety - taki obiad to mistrzostwo.