Zjadłam je w restauracji i złapałam się za głowę. Musiałam pokazać je całej rodzinie

Niektóre potrawy są tak klasyczne, że ich receptura nie jest zmieniana od lat. Jednak czasem zdarza się sytuacja, gdy odwiedzamy kogoś z rodziny lub znajomych, lub wybieramy się do restauracji i to tam odkrywamy ich nową wersję. Tak było w moim przypadku, ponieważ jakiś czas temu zobaczyłam, że to danie można zaserwować inaczej, niż robiłam to dotychczas.

Placki ziemniaczane są bardzo klasycznym daniem i wiele osób zna ich przepis na pamięć. Jak tradycyjny przepis mówi, podaje się je kwaśną śmietaną, lub domowej roboty z sosem grzybowym, albo czosnkowym. Będąc ostatnio w restauracji bardzo się zdziwiłam, ponieważ tam to danie było podane całkowicie inaczej.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Mało kto nawet zastanawia się, jak można podać placki ziemniaczane. Najczęściej trzymamy się jednego sprawdzonego przepisu i nic w nim nie zmieniamy. Jednak poniższa receptura całkowicie zmieni twój pogląd na to danie. Placki ziemniaczane zostały w tym przypadku zaserwowane z warzywami. By smak był jeszcze ciekawszy, możesz wszystko obsypać żółtym serem i delikatnie zapiec. 

Przepis na placki ziemniaczane przekładane warzywami

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • mała cukinia,
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odsącz nadmiar wody z ziemniaków, używając czystej ściereczki lub gazy.
  2. Do odciśniętych ziemniaków dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę ziemniaczaną.
  3. Na rozgrzanym oleju smaż placki ziemniaczane, nakładając po łyżce masy na patelnię i spłaszczając, aby uzyskać kształt placka. Smaż na złoty kolor z obu stron.
  4. Papryki, cukinię i marchewkę pokrój w cienkie paski. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż czosnek, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  5. Smaż warzywa, aż będą miękkie, ale wciąż chrupiące. Na talerzu układaj placki ziemniaczane, przekładając je warzywami. Podawaj na ciepło, posypane żółtym serem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.