Antystarzeniowy skarb. Kiedyś zrywaliśmy go garściami. Idealny dla diabetyków i osób z nadciśnieniem

Czy agrest jest zdrowy? To jeden ze smaków dzieciństwa, po który warto wracać. Nie tylko ze względu na sentyment, lecz także z uwagi na prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, co wpływa znacząco na nasze zdrowie.

Niegdyś królował w przydomowych ogródkach. Raz do roku zielenił się słodko-kwaśnymi owocami, które smakowały najlepiej prosto z niego. Agrest to pożywne, niskokaloryczne owoce, bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Spożywanie go może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Owoce agrestu są małe, ważą około 3-6 gramów każdy. Różnią się kolorem i mogą być zielone, żółto-białe, różowe, czerwone lub ciemnofioletowe.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Na co dobry jest agrest? Dodawanie go do codziennej diety przynosi mnóstwo korzyści

Owoce agrestu zawierają witaminy C, E i B oraz minerały takie jak fosfor, wapń i żelazo. To również cenne źródło aminokwasów, garbników, polifenoli, pektyny, a także innych niezbędnych składników odżywczych. W ich składzie nie brakuje również przeciwutleniaczy. Jak podaje portal verywellfit.com według badań agrest należy do najbardziej odżywczych i prozdrowotnych produktów spożywczych.

  • Agrest jest doskonałym pokarmem przyjaznym dla serca. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
  • Agrest ma właściwości przeciwstarzeniowe, dodaje energii organizmowi i wzmacnia odporność.
  • Wybieranie produktów spożywczych, które są naturalnie bogate w magnez, takich jak agrest, może pomóc w lepszej kontroli poziomu glukozy.
Agrest mdurajczyk/iStock
Agrest mdurajczyk/iStock Agrest mdurajczyk/iStock
  • Agrest jest stosowany w celu uspokojenia kwasu żołądkowego i leczenia niestrawności. Usuwa toksyny z organizmu, wzmacniając w ten sposób wątrobę
  • Zawartość błonnika w agreście może łagodzić zaparcia. Jest również dobry w leczeniu zespołu jelita drażliwego.
  • Wspomaga gojenie się ran. Witamina C zawarta w agreście jest silnym przeciwutleniaczem i niezbędnym prekursorem kolagenu, niezbędnego do regeneracji skóry. 
  • Agrest zapobiega wypadaniu i przedwczesnemu siwieniu. Odżywia również korzenie włosów, dzięki czemu stają się zdrowe i mocne.
  • Duża ilość błonnika pokarmowego zapewnia uczucie sytości i pomaga w utrzymaniu smukłej sylwetki.

Czy agrest można jeść ze skórką? Zdrowa i smaczna przekąska idealna na lato

Aby uzyskać maksymalne korzyści zdrowotne, najlepiej spożywać agrest na surowo. Jego smak waha się od dość kwaśnego do stosunkowo słodkiego, przypominając nieco niedojrzałe winogrona. Im dojrzalszy owoc, tym staje się słodszy. Przed spożyciem należy umyć i przygotować owoce i według uznania odciąć dolną i górną część, ponieważ może ona mieć nieco zdrewniały smak. Agrest można spożywać samodzielnie jako zdrową przekąskę, wraz ze skórką. Można także dodać go do sałatki owocowej, użyć jako dodatku do płatków śniadaniowych lub jogurtu, albo wymieszać ze świeżą letnią sałatką. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: