Niegdyś królował w przydomowych ogródkach. Raz do roku zielenił się słodko-kwaśnymi owocami, które smakowały najlepiej prosto z niego. Agrest to pożywne, niskokaloryczne owoce, bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Spożywanie go może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Owoce agrestu są małe, ważą około 3-6 gramów każdy. Różnią się kolorem i mogą być zielone, żółto-białe, różowe, czerwone lub ciemnofioletowe.
Owoce agrestu zawierają witaminy C, E i B oraz minerały takie jak fosfor, wapń i żelazo. To również cenne źródło aminokwasów, garbników, polifenoli, pektyny, a także innych niezbędnych składników odżywczych. W ich składzie nie brakuje również przeciwutleniaczy. Jak podaje portal verywellfit.com według badań agrest należy do najbardziej odżywczych i prozdrowotnych produktów spożywczych.
Aby uzyskać maksymalne korzyści zdrowotne, najlepiej spożywać agrest na surowo. Jego smak waha się od dość kwaśnego do stosunkowo słodkiego, przypominając nieco niedojrzałe winogrona. Im dojrzalszy owoc, tym staje się słodszy. Przed spożyciem należy umyć i przygotować owoce i według uznania odciąć dolną i górną część, ponieważ może ona mieć nieco zdrewniały smak. Agrest można spożywać samodzielnie jako zdrową przekąskę, wraz ze skórką. Można także dodać go do sałatki owocowej, użyć jako dodatku do płatków śniadaniowych lub jogurtu, albo wymieszać ze świeżą letnią sałatką. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.