To coś lepszego niż lody i lemoniada. Kawę frappe zrobisz jak w greckiej tawernie

Frappe to wymarzony napój w letni dzień i idealny deser, kiedy żar wlewa się do mieszkań zza okien. Przepis jest prosty i pochodzi ze słonecznej Grecji i wiadomo, że wszystko, co greckie jest łatwe i pyszne. Jak zatem zrobić najlepszy napój na upały? Wystarczy trochę kawy rozpuszczalnej.

Jak poradzić sobie z upałami, kiedy chce nam się pić i jednocześnie mamy chętkę na deser? Z odpowiedzią śpieszymy i nawet nie oglądamy się za siebie. Mrożona kawa frappe prosto jak ze słonecznej Grecji poleca się w upalne dni i od pierwszego łyka poczujesz się jak na wakacjach. W tym przepisie nie ma niczego trudnego, warto jednak wybrać odpowiednią kawę. Pójdziemy po taniości - sprawdzi się kawa rozpuszczalna. 

Zobacz wideo Szukasz pomysłu na deser? Musisz obejrzeć to wideo

Kawa frappe - przepis na orzeźwiający napój na upały

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 
  • 50 ml wrzątku,
  • 150 ml dobrze schłodzonego mleka, 
  • kilka kostek lodu, 
  • cukier do smaku, 
  • opcjonalnie: gałka lodów waniliowych lub śmietankowych.

Kawa frappe - sposób wykonania:

  1. Użyj wysokiej szklanki wsyp dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, cukier i zalej wrzątkiem. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie możesz odstawić na chwilę na bok.
  2. Do naparu dodaj lód i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie i dodaj ulubiony syrop - polecam waniliowy lub migdałowy. 
  3. Całość wymieszaj kilka razy i jeśli chcesz, możesz zblendować lód za pomocą miksera lub blendera ręcznego. Po wymieszaniu dodaj gałkę lodów lub bitą śmietanę.

Tak przygotowana kawa stawia na nogi i świetnie ochładza. Zastępuje ciężkie desery w upalne dni i na pewno zasmakuje każdemu gościowi podczas letniego spotkania na pikniku. Najlepsze jest to, że możesz dowolnie modyfikować ten przepis. Wystarczy, że dodasz inny syrop do kawy i już masz nowy, chłodny deser.

Więcej o: