-
Haps
-
Jak przygotować
- To coś lepszego niż lody i lemoniada. Kawę frappe zrobisz jak w greckiej tawernie
To coś lepszego niż lody i lemoniada. Kawę frappe zrobisz jak w greckiej tawernie
Frappe to wymarzony napój w letni dzień i idealny deser, kiedy żar wlewa się do mieszkań zza okien. Przepis jest prosty i pochodzi ze słonecznej Grecji i wiadomo, że wszystko, co greckie jest łatwe i pyszne. Jak zatem zrobić najlepszy napój na upały? Wystarczy trochę kawy rozpuszczalnej.
Jak poradzić sobie z upałami, kiedy chce nam się pić i jednocześnie mamy chętkę na deser? Z odpowiedzią śpieszymy i nawet nie oglądamy się za siebie. Mrożona kawa frappe prosto jak ze słonecznej Grecji poleca się w upalne dni i od pierwszego łyka poczujesz się jak na wakacjach. W tym przepisie nie ma niczego trudnego, warto jednak wybrać odpowiednią kawę. Pójdziemy po taniości - sprawdzi się kawa rozpuszczalna.
Zobacz wideo Szukasz pomysłu na deser? Musisz obejrzeć to wideo
Kawa frappe - przepis na orzeźwiający napój na upały
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 50 ml wrzątku,
- 150 ml dobrze schłodzonego mleka,
- kilka kostek lodu,
- cukier do smaku,
- opcjonalnie: gałka lodów waniliowych lub śmietankowych.
Kawa frappe - sposób wykonania:
- Użyj wysokiej szklanki wsyp dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, cukier i zalej wrzątkiem. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie możesz odstawić na chwilę na bok.
- Do naparu dodaj lód i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie i dodaj ulubiony syrop - polecam waniliowy lub migdałowy.
- Całość wymieszaj kilka razy i jeśli chcesz, możesz zblendować lód za pomocą miksera lub blendera ręcznego. Po wymieszaniu dodaj gałkę lodów lub bitą śmietanę.
Tak przygotowana kawa stawia na nogi i świetnie ochładza. Zastępuje ciężkie desery w upalne dni i na pewno zasmakuje każdemu gościowi podczas letniego spotkania na pikniku. Najlepsze jest to, że możesz dowolnie modyfikować ten przepis. Wystarczy, że dodasz inny syrop do kawy i już masz nowy, chłodny deser.