Ceny arbuzów poszły w dół, więc to doskonała okazja do tego, by zabrać się za przygotowanie owocowej lemoniady dla całej rodziny. Do podstawowej wersji nie potrzebujemy zbyt wielu składników, ale warto poeksperymentować.
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Lemoniada arbuzowa - podstawowa wersja. Smakuje po prostu obłędnie
Lemoniada arbuzowa świetnie ugasi pragnienie. Jeśli mamy bardzo słodki owoc, zdecydowanie warto zrezygnować z dodatkowych łyżek cukru. Będzie o wiele zdrowsza, a i tak pyszna. Moim zdaniem nie może zabraknąć w niej mięty, która dodaje dodatkowego orzeźwienia.
Składniki:
- kilogram arbuza,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- 4-5 łyżek cukru (opcjonalnie),
- 500 ml wody,
- kilka kostek lodu,
- świeża mięta do dekoracji.
Jak zrobić domową lemoniadę z arbuza? Sposób przygotowania krok po kroku
Lemoniada z arbuza na upały to strzał w dziesiątkę. Owoc ten składa się w 90 proc. z wody, więc doskonale nawadnia. Schłodzony napój zapewnia też doskonałe orzeźwienie. Warto więc przygotować go samodzielnie, by mogła nacieszyć się nim cała rodzina.
Sposób przygotowania:
- Arbuza kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki i wydrążamy miąższ.
- Do dużego dzbanka wlewamy wodę, sok z cytryny i opcjonalnie dodajemy cukier. Jeśli zależy nam na tym, by napój był mniej kaloryczny, możemy użyć erytrytolu lub ksylitolu. Pamiętajmy, żeby dokładnie wszystko wymieszać, by słodziło dobrze się rozpuściło.
- Jeśli chcemy, by lemoniada była bardziej klarowna, warto przecedzić ją przez sitko.
- Na koniec dodajemy kilka listków mięty, by podkręcić jej smak. Odstawiamy do lodówki na minimum trzy godziny. Schłodzona smakuje znacznie lepiej. Możemy też dorzucić kilka kostek lodu, jeśli chcemy pić ją od razu. Smacznego!