To jeszcze lepsze niż pizza. Nie potrzebujesz jednak ani grama mąki. Wystarczą te płatki

Pizzę kocha chyba każdy. Trafiłam jednak ostatnio w sieci na przepis, który skradł moje serce. Postanowiłam wypróbować i okazało się, że ten cebulowy placek smakuje o wiele lepiej niż to popularne włoskie danie!

Choć ten przepis na placek wydawał się trochę szalony, to zarówno mi, jak i mojej rodzinie, posmakował bardzo. Cebulę uwielbiamy, płatki owsiane jemy niemal codziennie, więc co mogło się nie udać? No właśnie. 

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Ni to pizza, ni to placek. Obłędne danie z płatków owsianych, cebuli i sera

Myślałam, że nie ma nic lepszego od pizzy. Okazuje się, że dla fanów płatków owsianych, cebuli i sera zdecydowanie jest. Przepis, który znalazłam na kanale "wiemanalle" na YouTubie, zaskoczył mnie na tyle, że nie mogłam dłużej zwlekać i po prostu musiałam spróbować. Placek wyszedł obłędny! 

Składniki: 

  • cebula
  • szklanka płatków owsianych, 
  • 2 jajka, 
  • łyżka śmietany, 
  • 100 ml wody, 
  • łyżeczka soli, 
  • tymianek, 
  • 100 g sera. 

Przepyszne, a jednak banalne w przygotowaniu danie podobne do pizzy. Sposób przygotowania krok po kroku 

Ten placek przygotowuje się znacznie szybciej niż domową pizzę, a potrafi smakować naprawdę świetnie. Ciągnący się ser i puszyste ciasto to coś, czemu nie da się oprzeć. Doskonale smakuje z keczupem, ale też jogurtowym sosem czosnkowym. Myślę, że warto też dać się ponieść i udoskonalić przepis, wykorzystując ulubione dodatki - na przykład pokrojony w kostkę boczek czy kiełbasę.

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Nie musi być bardzo drobna. 
  2. Płatki owsiane blendujemy. Dodajemy do nich jajko, cebulę, śmietankę i dolewamy wodę. Przyprawiamy solą i tymiankiem. Ja dorzuciłam jeszcze dużo pieprzu, którego nie ma w przepisie. Blendujemy i dodajemy starty ser. 
  3. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tworzymy łopatką kształt koła lub prostokąta - w zależności od preferencji.  
  4. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Smacznego! 
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.