Ciasto z PRL-u, którego popularność do tej pory nie osłabła. Kochamy je za smak, ale i wiele kolorów

Niektóre dania z PRL-u cieszą się niesłabnącą popularnością, inne zaś wspominamy z grymasem na twarzy. Ciasto kryształek z pewnością należy do tej pierwszej grupy. Jak je przygotować? Podpowiadamy.

Kryształek to ciasto biszkoptowe przełożone masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu ma zazwyczaj czekoladową polewę oraz kolorową posypkę. Nie da się zatem ukryć, że jest to deser o wyjątkowym wyglądzie. 

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Popularne ciasto z PRL-u, czyli ciasto kryształek. Choć wygląda, to wcale nie jest skomplikowane 

Ciasto kryształek nie jest trudne w przygotowaniu, ale wymaga trochę czasu. Można wyczarować je na bazie biszkopta jasnego lub kakaowego - wszystko zależy od tego, jaki lubimy najbardziej. Wystarczy po prostu dodać do mąki dwie płaskie łyżki kakao. Masę śmietanową należy z kolei przygotować ze śmietanki słodkiej 30 proc. wymieszanej z kwaśną śmietaną 18 proc., dzięki czemu zyskamy wyjątkowy smak. Najważniejsze są jednak różnokolorowe galaretki.  

Składniki na biszkopt: 

  • 5 jajek, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 3/4 szklanki mąki tortowej, 
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • szczypta soli. 

Składniki na nasączenie biszkoptu: 

  • 1/2 szklanki wody, 
  • łyżka cukru pudru, 
  • łyżka soku z cytryny. 

Składniki na masę: 

  • 3 różne galaretki, 
  • woda do rozpuszczenia galaretek, 
  • 200 g śmietany 18 proc. 
  • 500 ml śmietanki 30 proc. 
  • 4 łyżeczki żelatyny, 
  • 0,5 szklanki gorącej wody, 
  • 3 łyżki cukru pudru. 

Składniki na polewę: 

  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 3-4 łyżki śmietanki 30 proc., 
  • posypka kolorowa. 

Jak zrobić kryształek z PRL-u? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Formę wykładamy papierem do pieczenia. 
  2. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, by stężała.  
  3. Mąki przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i miksujemy. 
  4. Zmniejszamy obroty miksera i dorzucamy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy. 
  5. Przekładamy przygotowane ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 175°C przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i kroimy upieczony biszkopt na dwa. Jedną część nasączamy. 
  6. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. 
  7. Śmietankę 30 proc. razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem, aż zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietanę 18 proc. i miksujemy do połączenia składników. 
  8. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy śmietanowej i mieszamy, a następnie całość z powrotem wlewamy do miski ze śmietanami. Miksujemy.  
  9. Galaretki kroimy na kawałki, wrzucamy do kremówki i mieszamy. 
  10. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i lekko nasączamy.  
  11. Owijamy formę z ciastem folią i wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Dekorujemy polewą i kolorową posypką. Możemy pominąć ten krok. Smacznego!
Czy często na twoim stole goszczą potrawy z PRL-u?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.