-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto z PRL-u, którego popularność do tej pory nie osłabła. Kryształek to hit od lat
Ciasto z PRL-u, którego popularność do tej pory nie osłabła. Kochamy je za smak, ale i wiele kolorów
Niektóre dania z PRL-u cieszą się niesłabnącą popularnością, inne zaś wspominamy z grymasem na twarzy. Ciasto kryształek z pewnością należy do tej pierwszej grupy. Jak je przygotować? Podpowiadamy.
Kryształek to ciasto biszkoptowe przełożone masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu ma zazwyczaj czekoladową polewę oraz kolorową posypkę. Nie da się zatem ukryć, że jest to deser o wyjątkowym wyglądzie.
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Popularne ciasto z PRL-u, czyli ciasto kryształek. Choć wygląda, to wcale nie jest skomplikowane
Ciasto kryształek nie jest trudne w przygotowaniu, ale wymaga trochę czasu. Można wyczarować je na bazie biszkopta jasnego lub kakaowego - wszystko zależy od tego, jaki lubimy najbardziej. Wystarczy po prostu dodać do mąki dwie płaskie łyżki kakao. Masę śmietanową należy z kolei przygotować ze śmietanki słodkiej 30 proc. wymieszanej z kwaśną śmietaną 18 proc., dzięki czemu zyskamy wyjątkowy smak. Najważniejsze są jednak różnokolorowe galaretki.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Składniki na nasączenie biszkoptu:
- 1/2 szklanki wody,
- łyżka cukru pudru,
- łyżka soku z cytryny.
Składniki na masę:
- 3 różne galaretki,
- woda do rozpuszczenia galaretek,
- 200 g śmietany 18 proc.
- 500 ml śmietanki 30 proc.
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 0,5 szklanki gorącej wody,
- 3 łyżki cukru pudru.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 3-4 łyżki śmietanki 30 proc.,
- posypka kolorowa.
Jak zrobić kryształek z PRL-u? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, by stężała.
- Mąki przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i miksujemy.
- Zmniejszamy obroty miksera i dorzucamy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy.
- Przekładamy przygotowane ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 175°C przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i kroimy upieczony biszkopt na dwa. Jedną część nasączamy.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
- Śmietankę 30 proc. razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem, aż zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietanę 18 proc. i miksujemy do połączenia składników.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy śmietanowej i mieszamy, a następnie całość z powrotem wlewamy do miski ze śmietanami. Miksujemy.
- Galaretki kroimy na kawałki, wrzucamy do kremówki i mieszamy.
- Masę śmietanową wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i lekko nasączamy.
- Owijamy formę z ciastem folią i wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Dekorujemy polewą i kolorową posypką. Możemy pominąć ten krok. Smacznego!