-
Haps
-
Jak przygotować
- Robię je we wtorek rano i mam spokój ze śniadaniem do niedzieli. Są pożywne i smaczne
Robię je we wtorek rano i mam spokój ze śniadaniem do niedzieli. Są pożywne i smaczne
Jeśli masz problem ze śniadaniami, to prawdopodobnie potrafimy go rozwiązać. Wystarczy, że połączysz te składniki, zapieczesz i gotowe. Takie śniadanie zadowoli każdego z twojej rodziny i będzie rozchwytywane przez kilka kolejnych dni.
Wybór odpowiedniego śniadania może być dla nas nie lada wyzwaniem. Bowiem otaczamy się wieloma przepisami, które nas zachęcają. Jednak nie każdy z nich chce nam się robić, a to już może być problemem. Poniżej chcemy pokazać, że nie każdy posiłek musi być trudny, a do tego nie musi być skomplikowany. Jestem przekonana, że to, co przygotowaliśmy na pewno ci się spodoba.
Zobacz wideo Babeczki z pieczarkami
Jeśli chodzi o śniadania, to najpopularniejszą formą okazują się tosty, kanapki, a także jajecznica. Choć w tym przepisie również występują jajka, nie są one głównym składnikiem. Pierwsze skrzypce grają tu płatki owsiane, które połączone z innymi składnikami tworzą jedną, harmonijną całość.
Przepis na babeczki owsiane
Składniki
- 500 g płatków owsianych,
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g cukru brązowego,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 40 ml oleju roślinnego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki soli,
- łyżeczka cynamonu,
- 200 g posiekanych orzechów włoskich,
- 150 g suszonych owoców np. żurawiny, rodzynek,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
- W osobnej misce połącz jogurt, jajka, olej i ekstrakt waniliowy, a następnie dodaj mokre składniki do suchych. Mieszaj aż do połączenia się składników, a następnie dodaj posiekane orzechy i suszone owoce.
- Przygotuj formę na babeczki, wykładając ją papilotkami lub natłuszczając. Napełnij każdą foremkę ciastem do około 3/4 wysokości.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż babeczki będą złociste i sprężyste. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie są one gotowe do podania, smacznego!