Robię je we wtorek rano i mam spokój ze śniadaniem do niedzieli. Są pożywne i smaczne

Jeśli masz problem ze śniadaniami, to prawdopodobnie potrafimy go rozwiązać. Wystarczy, że połączysz te składniki, zapieczesz i gotowe. Takie śniadanie zadowoli każdego z twojej rodziny i będzie rozchwytywane przez kilka kolejnych dni.

Wybór odpowiedniego śniadania może być dla nas nie lada wyzwaniem. Bowiem otaczamy się wieloma przepisami, które nas zachęcają. Jednak nie każdy z nich chce nam się robić, a to już może być problemem. Poniżej chcemy pokazać, że nie każdy posiłek musi być trudny, a do tego nie musi być skomplikowany. Jestem przekonana, że to, co przygotowaliśmy na pewno ci się spodoba.

Zobacz wideo Babeczki z pieczarkami

Jeśli chodzi o śniadania, to najpopularniejszą formą okazują się tosty, kanapki, a także jajecznica. Choć w tym przepisie również występują jajka, nie są one głównym składnikiem. Pierwsze skrzypce grają tu płatki owsiane, które połączone z innymi składnikami tworzą jedną, harmonijną całość.

Przepis na babeczki owsiane

Składniki

  • 500 g płatków owsianych,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 40 ml oleju roślinnego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 150 g suszonych owoców np. żurawiny, rodzynek,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
  2. W osobnej misce połącz jogurt, jajka, olej i ekstrakt waniliowy, a następnie dodaj mokre składniki do suchych. Mieszaj aż do połączenia się składników, a następnie dodaj posiekane orzechy i suszone owoce.
  3. Przygotuj formę na babeczki, wykładając ją papilotkami lub natłuszczając. Napełnij każdą foremkę ciastem do około 3/4 wysokości.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż babeczki będą złociste i sprężyste. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie są one gotowe do podania, smacznego!
Więcej o: