Ciężkie, zbite ciasta zostaw na zimę. Teraz pora na lekkie wypieki, które niemalże uniosą cię w powietrze. Jednym z nich jest ciasto piankowiec. Składa się z warstwy ciasta, dżemu (w naszym przepisie wiśniowy, jednocześnie słodki i kwaskowy) oraz wspomnianej pianki, która gra tutaj pierwsze skrzypce. W przygotowaniu go nie ma nic trudnego. Trzeba tylko uważać, by nie przebić białek i pamiętać, by pianę wykorzystać od razu. Jeśli zrobimy ją wcześniej i odstawimy, może stracić swoją puszystość i podejdzie wodą.
Jak zrobić ciasto piankowiec? Przepis krok po kroku podajemy poniżej. Obiecujemy, że dla tego deseru warto włączyć piekarnik nawet wtedy, gdy na dworze ponad 30 stopni.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciasto piankowiec zaczynamy od zrobienia kruchego spodu. W misce zagniatamy razem mąkę, cukier puder, żółtko, zimną wodę oraz pokrojone w małe kawałki zimne masło. Ciasto przekładamy do tortownicy (u nas 20 cm średnicy) i wylepiamy nim spód formy oraz boki do wysokości 3 cm. Nakłuwamy widelcem i albo schładzamy 10 minut w zamrażarce, albo pół godziny w lodówce. Pieczemy przez około 20 minut w 175 stopniach.
Gdy wystygnie, smarujemy spód dżemem wiśniowym. Z białek ubijamy sztywną pianę. Potem stopniowo dodajemy cukier, nie przestając miksować. Robimy to do momentu, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Ubitą pianę układamy na warstwie dżemu. Wyrównujemy i znów pieczemy w 175 stopniach, ale tym razem tylko przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy od razu ciasta. Zostawiamy je tam jeszcze na około kwadrans. Ciasto piankowiec podajemy, gdy przestygnie.