Lekkie ciasto na lato. Spróbujesz tej pianki i poczujesz, jak znikają wszystkie troski

W upały mało komu chce się piec ciasta. Kuchnia i tak jest wystarczająco nagrzana, a włączenie piekarnika tylko pogorszy sytuację. Dla tego wypieku warto jednak zrobić wyjątek. Ciasto piankowiec jest niesamowicie lekkie i puszyste. Jeden kęs nieziemskiej pianki wystarczy, by poczuć się jak podczas układania do snu na obłoczku.

Ciężkie, zbite ciasta zostaw na zimę. Teraz pora na lekkie wypieki, które niemalże uniosą cię w powietrze. Jednym z nich jest ciasto piankowiec. Składa się z warstwy ciasta, dżemu (w naszym przepisie wiśniowy, jednocześnie słodki i kwaskowy) oraz wspomnianej pianki, która gra tutaj pierwsze skrzypce. W przygotowaniu go nie ma nic trudnego. Trzeba tylko uważać, by nie przebić białek i pamiętać, by pianę wykorzystać od razu. Jeśli zrobimy ją wcześniej i odstawimy, może stracić swoją puszystość i podejdzie wodą.

Zobacz wideo Idealne ciasto na lato, czyli czereśniowy cobbler

Jak zrobić ciasto piankowiec? Przepis krok po kroku podajemy poniżej. Obiecujemy, że dla tego deseru warto włączyć piekarnik nawet wtedy, gdy na dworze ponad 30 stopni.

Ciasto piankowiec. Lekkie ciasto na lato

Składniki:

  • 400 g dżemu wiśniowego,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 90 g zimnego masła,
  • 7 białek,
  • żółtko,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka zimnej wody.

Sposób przygotowania:

Ciasto piankowiec zaczynamy od zrobienia kruchego spodu. W misce zagniatamy razem mąkę, cukier puder, żółtko, zimną wodę oraz pokrojone w małe kawałki zimne masło. Ciasto przekładamy do tortownicy (u nas 20 cm średnicy) i wylepiamy nim spód formy oraz boki do wysokości 3 cm. Nakłuwamy widelcem i albo schładzamy 10 minut w zamrażarce, albo pół godziny w lodówce. Pieczemy przez około 20 minut w 175 stopniach.

Gdy wystygnie, smarujemy spód dżemem wiśniowym. Z białek ubijamy sztywną pianę. Potem stopniowo dodajemy cukier, nie przestając miksować. Robimy to do momentu, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Ubitą pianę układamy na warstwie dżemu. Wyrównujemy i znów pieczemy w 175 stopniach, ale tym razem tylko przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy od razu ciasta. Zostawiamy je tam jeszcze na około kwadrans. Ciasto piankowiec podajemy, gdy przestygnie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.