Jak zrobić pomidorową? Ciocia Justyna się nie cackała - latem robiła ją tylko tak

Zupa pomidorowa to przepis, który można zrobić na wiele sposobów. Jednak skoro jest sezon na pomidory, trzeba robić zupę, której zimą próżno szukać. Ciocia Justyna gotuje przednio. Jej przepis na zupę pomidorową zasługuje na określenie: bajka.

Zupa pomidorowa cioci Justyny może konkurować z każdą inną pomidorówką tego świata. Ciocia mojego męża ma duży ogród warzywny i zawsze w sezonie pomidory niemal uciekają z gałązek. Z tego robimy najlepszą zupę pomidorową. Ciocia latem stawia na świeże pomidory. Nie żałuje także czosnku. Resztę poznacie nieco niżej. 

Zobacz wideo Jak uratować za słoną zupę? Obejrzyj nasze wideo

Zupa pomidorowa. Korzystajcie z sezonu

Składniki:

  • kilogram pomidorów, najlepiej dojrzałych, mięsistych,
  • duża cebula, może być czosnkowa,
  • 3-5 ząbków czosnku,
  • szczypta cukru do podkręcenia smaku pomidorów,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, drobina gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki śmietany (opcjonalnie). 

Sposób wykonania:

  1.  Pokrój pomidory na kawałki i włóż do dużego garnka. Możesz wcześniej je sparzyć i zdjąć skórkę, jednak nie jest to konieczne. Dołóż też obraną i pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Do garnka wlej bulion lub lekki rosół (ok. 1,5 l). Zagotuj całość, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  2. Do rozgotowanych pomidorów wlej bulion, dodaj cukier i resztę przypraw. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. pół godziny. 
  3. Kiedy zupa się gotuje, ugotuj swój ulubiony makaron al dente. Kiedy zupa pomidorowa będzie już gotowa, dodaj zahartowaną śmietanę i całość zblenduj blenderem ręcznym.  Ciocia kiedyś przecierała pomidory przez sitko. Teraz mamy lepsze i łatwiejsze opcje.
Więcej o: