Jak zrobić kotlety mielone po wiejsku? Mięso nie jest najważniejsze dla smaku

Pamiętasz babciną kuchnię? Ten przepis naprawdę od pierwszego kęsa przywróci ci wspomnienia z beztroskich, dziecinnych lat. Pamiętasz pewnie kotlety mielone, które robiły babcie. Nie mogło w nich zabraknąć jednego składnika.

Kotlety mielone są uważane za klasykę polskich obiadów i słusznie. Można je zrobić jednak nieco inaczej, a zarazem dużo smaczniej. Twoje mielone już nigdy nie będą suche, będą zawsze soczyste i pełne smaku dzięki dodatkowi, który uwielbia starsze pokolenie. Lubisz słoninę? Jeśli nie bardzo, przekonasz się do tego przepisu po pierwszym kęsie. 

Zobacz wideo Te kotlety zwalą cię z nóg. Obejrzyj nasze wideo

Kotlety mielone po staropolsku

Składniki:

  • około 1 kg mięsa (świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa, może być także karkówka lub szynka z odrobiną tłustego mięsa - boczku lub podgardla),
  • 3 kromki chałki drożdżowej plus mleko do jej namoczenia, możesz użyć też zwykłej bułki,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki smalcu ze skwarkami,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • przyprawy (sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki),
  • tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec.

Kotlety mielone ze słoniną - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zmielenia mięsa na grubych oczkach maszynki. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na smalcu, aż się ładnie zrumieni. Wytop także słoninę, zachowaj jednak tłuszcz.
  2. Chałkę lub bułkę pokrój na kromki i namocz ją w mleku, aż zmięknie. Najlepiej sprawdzi się lekko czerstwe pieczywo.
  3. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, słoninę i wbij jajka. Na tym etapie dodaj także przyprawy.
  4. Zacznij wyrabiać mięso, a kiedy zacznie się kleić, możesz dodać trochę wody gazowanej - to dodatkowo spulchni masę na kotlety. Jeśli uważasz, że masa mięsna jest zbyt rzadka - dodaj dwie łyżki bułki tartej.
  5. Pod koniec wyrabiania mięsa energicznie je poklep, by wprowadzić do masy trochę powietrza - dzięki temu kotlety będą puszyste i soczyste.
  6. Kotlety formuj w owalny kształt zwilżonymi dłońmi, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Do smażenia polecamy użyć dobrej jakości smalcu, takie kotlety smakują najlepiej.
  7. Gotowe kotlety podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków - świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną w towarzystwie buraczków albo kiszonych ogórków.
Więcej o: