-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić kotlety mielone po wiejsku? Mięso nie jest najważniejsze dla smaku
Jak zrobić kotlety mielone po wiejsku? Mięso nie jest najważniejsze dla smaku
Pamiętasz babciną kuchnię? Ten przepis naprawdę od pierwszego kęsa przywróci ci wspomnienia z beztroskich, dziecinnych lat. Pamiętasz pewnie kotlety mielone, które robiły babcie. Nie mogło w nich zabraknąć jednego składnika.
Kotlety mielone są uważane za klasykę polskich obiadów i słusznie. Można je zrobić jednak nieco inaczej, a zarazem dużo smaczniej. Twoje mielone już nigdy nie będą suche, będą zawsze soczyste i pełne smaku dzięki dodatkowi, który uwielbia starsze pokolenie. Lubisz słoninę? Jeśli nie bardzo, przekonasz się do tego przepisu po pierwszym kęsie.
Zobacz wideo Te kotlety zwalą cię z nóg. Obejrzyj nasze wideo
Kotlety mielone po staropolsku
Składniki:
- około 1 kg mięsa (świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa, może być także karkówka lub szynka z odrobiną tłustego mięsa - boczku lub podgardla),
- 3 kromki chałki drożdżowej plus mleko do jej namoczenia, możesz użyć też zwykłej bułki,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki smalcu ze skwarkami,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka tarta,
- przyprawy (sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki),
- tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec.
Kotlety mielone ze słoniną - sposób wykonania:
- Zacznij od zmielenia mięsa na grubych oczkach maszynki. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na smalcu, aż się ładnie zrumieni. Wytop także słoninę, zachowaj jednak tłuszcz.
- Chałkę lub bułkę pokrój na kromki i namocz ją w mleku, aż zmięknie. Najlepiej sprawdzi się lekko czerstwe pieczywo.
- Mięso mielone włóż do miski. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, słoninę i wbij jajka. Na tym etapie dodaj także przyprawy.
- Zacznij wyrabiać mięso, a kiedy zacznie się kleić, możesz dodać trochę wody gazowanej - to dodatkowo spulchni masę na kotlety. Jeśli uważasz, że masa mięsna jest zbyt rzadka - dodaj dwie łyżki bułki tartej.
- Pod koniec wyrabiania mięsa energicznie je poklep, by wprowadzić do masy trochę powietrza - dzięki temu kotlety będą puszyste i soczyste.
- Kotlety formuj w owalny kształt zwilżonymi dłońmi, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Do smażenia polecamy użyć dobrej jakości smalcu, takie kotlety smakują najlepiej.
- Gotowe kotlety podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków - świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną w towarzystwie buraczków albo kiszonych ogórków.