Ogórki w zalewie gyros są moim ulubionym dodatkiem do obiadu. Moja rodzina każdego lata prosi, by jak już je zrobię, podarować im kilka słoiczków. Przygotowuje więc podwójną, a nawet potrójną porcję i zadowolona patrzę, jak je zajadają.
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Ogórki z przyprawą gyros. Ty też zrób od razu kilka porcji, bo znikają w mgnieniu oka
Ogórki z przyprawą gyros to doskonały dodatek do kanapek, mięs, ale i do różnorodnych obiadów. Szczególnie dobrze smakują zimą, kiedy to w warzywach na próżno szukać wyjątkowego smaku. Jak zatem je przygotować? To banalnie proste. A oto równie prosta lista składników potrzebnych do wyczarowania tego przysmaku.
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- po 2 ząbki czosnku na słoik,
- 2 łyżki soli,
- 2 szklanki cukru,
- 3 małe papryki,
- 4 marchewki,
- 4 cebule,
- 1 szklanka octu,
- pół szklanki oleju,
- opakowanie przyprawy gyros (około 25 g).
Ogórki w zalewie gyros. Pokochasz je od pierwszego kęsa
Z podanych proporcji zrobimy około siedmiu słoików ogórków. Warto więc podwoić, a nawet potroić składniki na liście, bo te rarytasy znikną szybciej, niż nam się wydaje.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie myjemy ogórki, ponieważ nie będziemy ich obierać. Następnie kroimy je w plastry i przekładamy do miski lub dużego naczynia i zasypujemy solą. Muszą marynować się około siedmiu godzin.
- Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
- Odcedzamy ogórki i dodajemy je do pozostałych warzyw.
- W garnku umieszczamy cukier, olej, ocet i przyprawę gyros. Chwilę przed zagotowaniem zdejmujemy z ognia. Zalewamy warzywa ciepłą zalewą i odstawiamy na około 12 godzin. Po tym czasie przekładamy je do czystych, osuszonych słoików. Wypełniamy zalewą po brzegi, zakręcamy i pasteryzujemy. Smacznego!