Co roku robię pół spiżarni tych ogórków, a i tak znikają wszystkie. Jedna przyprawa działa jak magnes

Nie wyobrażam sobie lata bez robienia przetworów na chłodniejsze miesiące. Co roku zjadamy zawartości wszystkich słoików, a ja szukam coraz to kolejnych przepisów. Jeden jest jednak wyjątkowo sprawdzony - ogórki w zalewie gyros towarzyszą mi każdej zimy.

Ogórki w zalewie gyros są moim ulubionym dodatkiem do obiadu. Moja rodzina każdego lata prosi, by jak już je zrobię, podarować im kilka słoiczków. Przygotowuje więc podwójną, a nawet potrójną porcję i zadowolona patrzę, jak je zajadają. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Ogórki z przyprawą gyros. Ty też zrób od razu kilka porcji, bo znikają w mgnieniu oka 

Ogórki z przyprawą gyros to doskonały dodatek do kanapek, mięs, ale i do różnorodnych obiadów. Szczególnie dobrze smakują zimą, kiedy to w warzywach na próżno szukać wyjątkowego smaku. Jak zatem je przygotować? To banalnie proste. A oto równie prosta lista składników potrzebnych do wyczarowania tego przysmaku. 

Składniki: 

  • 2 kg ogórków
  • po 2 ząbki czosnku na słoik, 
  • 2 łyżki soli, 
  • 2 szklanki cukru, 
  • 3 małe papryki, 
  • 4 marchewki, 
  • 4 cebule, 
  • 1 szklanka octu
  • pół szklanki oleju, 
  • opakowanie przyprawy gyros (około 25 g). 

Ogórki w zalewie gyros. Pokochasz je od pierwszego kęsa

Z podanych proporcji zrobimy około siedmiu słoików ogórków. Warto więc podwoić, a nawet potroić składniki na liście, bo te rarytasy znikną szybciej, niż nam się wydaje.

Sposób przygotowania: 

  1. Dokładnie myjemy ogórki, ponieważ nie będziemy ich obierać. Następnie kroimy je w plastry i przekładamy do miski lub dużego naczynia i zasypujemy solą. Muszą marynować się około siedmiu godzin. 
  2. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. 
  3. Odcedzamy ogórki i dodajemy je do pozostałych warzyw. 
  4. W garnku umieszczamy cukier, olej, ocet i przyprawę gyros. Chwilę przed zagotowaniem zdejmujemy z ognia. Zalewamy warzywa ciepłą zalewą i odstawiamy na około 12 godzin. Po tym czasie przekładamy je do czystych, osuszonych słoików. Wypełniamy zalewą po brzegi, zakręcamy i pasteryzujemy. Smacznego! 
Więcej o: