Fasolkę na zimę robię jak nikt. Zalewa sprawia, że każdy chce przepis

Fasolka szparagowa to jeden z najlepszych darów, jakie ofiaruje nam lato. W wakacje zajadamy się nią na potęgę i część z nas wkłada ją także do słoików, by zimą cieszyć się pyszną przekąską. Ja także robię fasolkę szparagową do słoików, jednak inaczej niż większość. Zalewa to mistrzostwo świata.

Nie znam osoby, która nie przepada za fasolką szparagową. Najczęściej jemy ją po prostu ugotowaną i polaną masełkiem z bułką tartą, gotujemy z niej pyszną zupę i w końcu zamykamy w słoikach. Znany jest przepis na kiszoną fasolkę, która jest idealna na kanapki i do sałatek, czasami robimy ją w zalewie octowej, ale jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś z mojego otoczenia robił fasolkę w zalewie curry. Jest pyszna, wyrazista w smaku i wyraźną azjatycką nutką. Przepis na fasolkę w zalewie szparagowej jest prosty i już wam mówię, jak zrobić najlepszy przetwór z cukinii. 

Zobacz wideo Lubisz fasolkę? Zobacz nasze wideo

Fasolka szparagowa do słoików. Zrób ją w zalewie curry

Składniki:

  • świeża i oczyszczona fasolka szparagowa (tyle, ile masz)
  • kilka ząbków czosnku (po 1 na każdy słoik)

Proporcje na zalewę (możesz swobodnie je zwiększać)

  • 1 l wody
  • 1 pełna szklanka cukru, 
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego, 
  • 2 łyżki soli, 
  • 3 łyżki przyprawy curry, 
  • łyżeczka ostrej papryki.

Fasolka szparagowa w zalewie curry - sposób wykonania:

  1. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki, które wysokością będą odpowiadać długości fasolki. Fasolkę oczyść i odetnij końcówki. Następnie włóż obrane ząbki czosnku i strączki pionowo do słoika. Nie muszą być ułożone bardzo ciasno. 
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i przyprawy. Możesz dodać także 2-3 listki laurowe dla aromatu. Zagotuj i ciepłą zalewą zalej słoiki. Następnie szczelnie zakręć. 
  3. Przygotuj duży garnek i włóż do niego słoiki. Następnie zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj ok. 5 minut. Następnie wyjmij słoiki i pozostaw do ostygnięcia. 

Jeśli lubisz robić przetwory i jednocześnie lubisz fasolkę, ten przepis aż prosi się, żeby zapisać się w twoim przepiśniku. Fasolka w zalewie curry idealnie sprawdzi się jako przekąska, świetna będzie jako dodatek do sałatek i niemal każdego obiadu. Nie czekaj, aż sezon się skończy, tylko pędź po fasolkę na ogród lub bazar i zrób przetwory swojego życia. 

Więcej o: