Nie znam osoby, która nie przepada za fasolką szparagową. Najczęściej jemy ją po prostu ugotowaną i polaną masełkiem z bułką tartą, gotujemy z niej pyszną zupę i w końcu zamykamy w słoikach. Znany jest przepis na kiszoną fasolkę, która jest idealna na kanapki i do sałatek, czasami robimy ją w zalewie octowej, ale jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś z mojego otoczenia robił fasolkę w zalewie curry. Jest pyszna, wyrazista w smaku i wyraźną azjatycką nutką. Przepis na fasolkę w zalewie szparagowej jest prosty i już wam mówię, jak zrobić najlepszy przetwór z cukinii.
Składniki:
Proporcje na zalewę (możesz swobodnie je zwiększać)
Jeśli lubisz robić przetwory i jednocześnie lubisz fasolkę, ten przepis aż prosi się, żeby zapisać się w twoim przepiśniku. Fasolka w zalewie curry idealnie sprawdzi się jako przekąska, świetna będzie jako dodatek do sałatek i niemal każdego obiadu. Nie czekaj, aż sezon się skończy, tylko pędź po fasolkę na ogród lub bazar i zrób przetwory swojego życia.