• Link został skopiowany
  • 0

5, 10, a może 15 minut? Powiem ci, ile gotować fasolkę szparagową. Spróbujesz i mi podziękujesz

Warzywa to świetny dodatek do obiadu, zwłaszcza latem, gdy mamy do wyboru produkty sezonowe. Niektóre z nich przed spożyciem wymagają specjalnej obróbki. Podpowiadamy, jak długo gotować fasolkę szparagową.
Fasolka szparagowa
Fot. nobtis/iStock

Sezon na fasolkę szparagową zwykle zaczyna się w czerwcu i trwa aż do września. Wiele osób uprawia ją w przydomowych ogródkach i wykorzystuje później do sałatek albo obiadów. Dostarcza organizmowi wiele cennych składników, takich jak błonnik, magnez oraz żelazo. W sklepach można dostać dwa rodzaje: fasolę zieloną oraz żółtą. Ta pierwsza ma więcej witaminy A, z kolei druga jest bogatsza w potas i fosfor.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Ile gotować fasolkę szparagową? Kolor ma znaczenie

Po zakupie fasolki należy dokładnie ją opłukać i przechowywać w plastikowej torebce z otworami. Dzięki temu zachowa świeżość. Jeśli będziesz miała ochotę wykorzystać ją do obiadu, obetnij końcówki z obydwu stron i opłucz warzywo pod bieżącą wodą. Gotowe strączki przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Jeśli chcesz przygotować 1 kg fasolki, powinnaś użyć 2,5 l wody. Przykryj naczynie i włącz palnik. Gdy warzywo zacznie się gotować, wsyp łyżkę soli. Żółta fasolka będzie gotowa do spożycia po 7-10 minutach, a zielona po ok. 15 minutach.

PORADA! Do gotującej się fasolki możesz dodać łyżeczkę cukru, żeby wyostrzyć jej smak.

Ile gotować fasolkę szparagową?
Ile gotować fasolkę szparagową?unsplash.com/MChe Lee

Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem. Zakochasz się w tym połączeniu

Ugotowaną fasolkę należy odcedzić i przełożyć do miski. Niektórzy polewają ją ciepłym, płynnym masłem, inni wolą śmietanowy albo pomidorowy sos. Ja od lat jestem wierna posypce, którą robić nauczyła mnie mama. Spróbuj, a już nigdy nie zjesz warzyw z czymś innym.

  1. Wsyp na suchą patelnię pół szklanki (125 ml) bułki tartej,
  2. Praż przez kilka minut i regularnie mieszaj,
  3. Dodaj pokrojone na kawałki masło,
  4. Poczekaj, aż się roztopi i wymieszaj całość.
  5. Gdy posypka nabierze złocistego koloru, posyp nią fasolkę.

Takiego dodatku używam też do kalafiora, brokułu, a nawet ziemniaków. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

OSTRZEŻENIE! Uważaj, żeby nie przegotować fasolki. Będzie się wtedy rozpadać, puchnąć i gorzej smakować. Żółtą fasolę powinno się gotować maksymalnie 12 minut, a zieloną 18 minut.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o:

Komentarze (0)

5, 10, a może 15 minut? Powiem ci, ile gotować fasolkę szparagową. Spróbujesz i mi podziękujesz

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).