Na niedzielę zrobiłam wiszące pałki. Nie jadłam lepszego kurczaka, warzywa też sztosik

Kurczak to najczęściej wybierane mięso na obiad w polskich domach i nie ma w tym nic dziwnego. Kurczak jest łatwodostępny, względnie tani i daje nam mnóstwo kulinarnych opcji. Kiedy nadchodzi niedziela lub rodzinne uroczystości, najczęściej pojawiają się dwie propozycje obiadowe - schabowy lub pieczony kurczak. Nie chciało mi się stać przy patelni, więc postawiłam na pieczone pałki. Jednak zrobiłam je zupełnie inaczej. Miałam przepyszny obiad przy jednym włączeniu piekarnika.

Polacy uwielbiają dania z kurczaka i najczęściej stawiają na to mięso podczas przygotowania obiadu, grilla lub sałatek. Wystarczy wymienić króla polskich zup - rosół, który niemal zawsze zawiera mięso z kurczaka, czy też najlepszą sałatkę na imprezy, czyli gyros z piersią usmażoną w odpowiedniej mieszance przypraw. Kurczak króluje na naszych stołach i nie inaczej jest u mnie - zawsze mam pod ręką kawałek piersi lub udka albo pałki. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pyszne placuszki z kurczaka

Jakiś czas temu znalazłam w sieci nietypowy paten na pieczonego kurczaka. Zwykle po prostu poporcjowane udka układałam na blasze i obsypywałam przyprawami i piekłam, aż skórka zacznie się rumienić. Ten przepis był zupełnie inny i pozwolił mi przy okazji przygotować dodatki do obiadu. 

Składniki na wiszące pałki
Składniki na wiszące pałki Fot. Haps

Co na obiad z kurczaka? Ten przepis mnie oczarował

Zawsze, kiedy mam w planach kurczaka na obiad, staram się wybierać mięso z ekologicznych hodowli bez antybiotyków. Znalazłam w dobrej cenie pałki z kurczaka z dobrego źródła - były niewielkie więc wiedziałam, że mięso nie było sztucznie wspomagane. Kupiłam ich chyba piętnaście. Kupiłam też ulubione warzywa - w koszyku znalazł się bakłażan, duży batat, pieczarki, marchewki i cebula. Zadowolona z siebie wróciłam do domu, by wypróbować przepis na wiszące pałki. Byłam bardzo ciekawa, czy to w ogóle wyjdzie - bałam się, że niewielkie pałki będą spadać spomiędzy kratek rusztu - trzeba było je tam włożyć, by podczas pieczenia swobodnie zwisały. Kiedy zrobiłam próbę generalną, wiedziałam, że to może być najlepszy obiad. 

Najlepszy przepis na kurczaka. Jak zrobić wiszące pałki?

Zamysł tego przepisu jest następujący: kratkę umieszczamy na samej górze piekarnika i umieszczamy tam pałki z kurczaka tak, by swobodnie zwisały. Na dolnej blaszce układamy ulubione warzywa z przyprawami. Podczas pieczenia tłuszcz kapiący z mięsa zaromatyzuje warzywa dodatkowo, a kurczak będzie bosko chrupiący ze złotą skórką i delikatnym mięsem.

Mojego kurczaka marynowałam na sucho - osuszone mięso oprószyłam ulubioną przyprawą do kurczaka, ja miałam gotową mieszankę, która miała zapewnić chrypiącą skórkę, dodałam także trochę przyprawy inspirowanej kuchnią amerykańską - była lekko słodka. Odłożyłam kurczaka na chwilę do lodówki i zajęłam się warzywami. Bakłażana pokroiłam w grubsze plastry, batata w grubą kostkę, pieczarki portobello w grube plastry, cebulę podobnie. Marchewki jedynie obrałam i wszystkie warzywa przełożyłam do miski. Delikatnie osoliłam, dodałam trochę pieprzu ziołowego i odrobinę ziół prowansalskich. Dodałam też łyżkę oliwy i wymieszałam całość, by oliwa oblepiła warzywa. 

Warzywa lekko doprawiłam
Warzywa lekko doprawiłam Fot. Haps

Jak upiec wiszącego kurczaka? To najłatwiejsze

Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra dół. Na wysokim poziomie ustawiłam ruszt z pałkami, na dolnym z kolej warzywa równomiernie rozłożone na blaszce. Już po 15 minutach z pałek zaczął kapać tłuszcz na warzywa. Zapach był nieziemski, a ja co chwilę podchodziłam do piekarnika, by patrzeć, czy nic się nie przypala. 

Wiszące pałki piekłam przez godzinę, natomiast jakieś 5 minut przed końcem pieczenia włączyłam funkcję grill. Dla pewności sprawdziłam, czy bataty się upiekły - pieczarki, marchewki oraz bakłażan już wyglądały idealne, bataty mnie zastanawiały. Upiekły się perfekcyjnie. Nie mogłam się już doczekać - od razu nałożyłam sobie podwójną porcję.

Pieczone pałki na ruszcie - popełniłam jeden błąd

Jednak jedna rzecz mi nie wyszła. Nie miało to bynajmniej wpływu na smak potrawy, jednak wiedziałam, że czeka mnie naprawdę spoooro szorowania. Chodziło o to, że kostki włożone między pręty rusztu delikatnie się przypaliły, co jest zrozumiałe - były tuż pod grzałką. Kiedy zdjęłam pałki z kratki, zobaczyłam, że łatwo nie będzie. Następnym razem każdą kostkę pałki owinę folią aluminiową - to patent, który ułatwi mi sprawę. 

Wiszące pałki z warzywami
Wiszące pałki z warzywami Fot. Haps

Wiszące pałki. Przepis na obiad z kurczakiem

  • Czas wykonania: 1,5 godziny
  • Liczba porcji: 4-5

Składniki:

  • 15 niewielkich pałek z kurczaka, 
  • 1 duża czerwona cebula, 
  • 3 pieczarki portobello, 
  • 1 duży bakłażan, 
  • 1 duży batat, 
  • kilka młodych ziemniaków, 
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, ulubiona przyprawa do kurczaka, 
  • odrobina oliwy.

Sposób wykonania:

  1. Pałki osusz i obsyp ulubionymi przyprawami. Połóż na blaszce i odłóż na ok. pół godziny, Możesz także marynować je dłużej, nawet całą noc.
  2. Warzywa oczyść i pokrój. Następnie włóż do miski, dodaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. 
  3. Zamarynowane pałki zawieś między kratkami rusztu z piekarnika i zawieś na wysokiej półce. Na niskiej półce połóż blaszkę z warzywami. 
  4. Całość piecz przez ok. godzinę, aż warzywa będą miękkie, a skórka kurczaka chrupiąca. Podawaj z sosem jogurtowym lub czosnkowym. 
Więcej o: